Portal 072info

Banja Luka: Tehničkom greškom aktivirana sirena za vazdušnu opasnost

image BANJA LUKA – Banjalučke nadležne vlasti priznale su da se sirena za vazdušnu opasnost aktivirala u ponoć s 14. na 15. februar umjesto 15 . februara u podne, u koliko se svakog mjeseca provjerava ispravnost sistema obavještavanja i uzbunjivanja.

Alarmna stanica Obilićevo, u okviru redovne mjesečne provjere, aktivirala se u ponoć umjesto u 12 sati, što je izazvalo reakcije građana.

“Riječ je o alarmnoj stanici Obilićevo koja pripada još nezavršenom sistemu obavještavanja i uzbunjivanja stanovništva nizvodno od brane HE Bočac, a uzrok njenog aktiviranja je tehničke prirode”, tvrde iz banjalučke Gradske uprave.

Inače, sistem u izgradnji, čiji je sastavni dio i ta alarmna stanica, sastoji se od 11 alarmnih stanica raspoređenih od HE Bočac do sela Kosjerovo u opštini Laktaši. Devet od tih 11 alarmnih stanica nalazi se na teritoriji Grada Banja Luka, a sam Grad Banja Luka ima svoj sistem od trenutno pet alarmnih stanica, s tendencijom proširenja za još dvije stanice u ovoj godini.

Odsjek za civilnu zaštitu Grada Banja Luka je planirao, osim proširenja svog sistema obavještavanja i uzbunjivanja, integraciju ova dva sistema kako bi se dobio kompletniji i funkcionalniji sistem koji bi u bliskoj budućnosti pokrio kompletnu teritoriju grada.

Za sada su ova dva sistema odvojeni i nemaju uticaja jedan na drugi.

U Odsjeku navode i da sistemi za obavještavanje i uzbunjivanje Grada Banja Luka i HE Bočac “spadaju među najsavremenije sisteme”.

(Vijesti.ba/Fena)

Podijelite članak