Portal 072info

BANJALUČANKA ŽIVI BEZ NOVCA I OSJEĆA SE NIKAD BOLJE: Doznajte kako preživljava…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BeznovcaPremda sam živjela u različitim državama i upoznala kroz život veliki broj ljudi, uvijek sam osjećala da mi nešto fali…

Antički narodi su imali izreku ‘Ukoliko nešto nije dobro za sve ljude, onda uopšte nije dobro’. U Africi, to se kratko i jasno kaže – ‘Ubuntu’, a mlada Banjalučanka Maja Risović misli da će koncept svijeta bez novca stići i na Balkan.

‘Zaista, onaj ko kaže da je novac sporedna stvar ga očigledno ima u izobilju. Mrzimo ga i krivimo za većinu nesreća čovječanstva, a ipak ne možemo da zamislimo kako bismo funkcionisali bez njega. Majkl Telinger može, i ne samo da može već i radi na stvaranju svijeta bez novca, a u tome mu pomaže i Banjalučanka Maja Risović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona je za Dnevno.rs otkrila kako joj to polazi za rukom.

Kada je igrom slučaja pročitala priču o Ubuntu zajednici u Africi, Maja je osetila želju da se uključi u rad ove komune:

‘- Otišla sam tamo jer nikada nisam osjećala da zaista pripadam bilo gdje. Premda sam živjela u različitim državama i upoznala kroz život veliki broj ljudi, uvijek sam osjećala da mi nešto fali. Kada sam pročitala tekst o Ubuntu zajednici, osjetila sam da me nešto “zove” da im se pridružim. Mada nisam znala šta me čeka, znala sam da je to pravi korak. Nisam se prevarila, po prvi put sam među ljudima koji me razmiju vole baš ovakvu – počinje priču Maja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tvorac Ubuntu zajednice je Majkl Telinger, pisac iz Južne Afrike, koji kaže da mu je cilj društvo u kome će se članovi međusobno voljeti umjesto da se plaše jedni drugih. U takvoj zajednici ljudi koriste svoje talente za dobrobit komune. Krenuo je sa jednom malom zajednicom, sa ciljem da je učini nezavisnom od novca, a da zatim taj koncept proširi na obližnje selo, a u idealnom slučaju i na čitav svijet.

‘’To selo je malo, ima oko 4.000 stanovnika, a puno potencijala za našu ideju. Plan nam je da ljude edukujemo o poljoprivredi, stočarstvu, stolarstvu, građevini… sve dok ih ne osposobimo da rade jedni za druge, bez novca ‘’, kaže Maja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako objašnjava, ukoliko nisu u mogućnosti da nešto naprave sami, razmijenjuju sopstvene proizvode za to što im je potrebno.

‘’Mislim da je moguće da jedna mala zajednica funkcioniše na ovaj način. Sa dobrim poznavanjem poljoprivrede i stočarstva, zajednica može da bude potpuno samostalna u pogledu hrane. Odjeću takođe možete praviti sami, a vodu dobijati iz bunara. Život bez struje je moguć, ali nema potrebe za tim – moguće je napraviti solarne panele, i razne druge sprave za proizbodnju struje uz pomoć kojih bismo bili nezavisni od ostatka svijeta‘’,  priča Maja, koja doprinosi ovoj zajednici svojim znanjem o uzgoju povrća.

doznajemo.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME