Portal 072info

Banjalučki analitičar upozorava: Hrvati vode ofanzivu na BiH, cilj je raspakivanje Dejtona i uzimanje dijela teritorije RS-a

7 70
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Politički analitičar iz Banja Luke Anđelko Kozomora, izjavio je za beogradski tabloid Informer da je na djelu očigledna diplomatska ofanziva Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, cilj koje je raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalna prekompozicija države.

Hrvati su jasno dali do znanja da žele da se u BiH razgovara o drugačijoj podjeli na nacionalnoj osnovi, odnosno, o većim pravima Hrvata koji su potupno majorizovani u Federaciji, tvrdi Kozomora ukazujući i da je hrvatski premijer govorom pred UN jasno uputio signal na šta Zagreb cilja.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Doduše, zvaničnici Hrvatske nisu javno govorili o stvaranju trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, poslije sastanka sa Miloradom Dodikom ili ostalom dvojicom sagovornika iz BiH, ali mislim da je jasno kakve promjene žele u BiH – napominje Kozomora.

Banjalučki analitičar kaže da je ovo bila tema i zbog koje je Dodik kao srpski predstavnik u BiH, prvi pozvan u Zagreb. Dodik je doduše, odavno govorio da nema ništa protiv da Hrvati dobiju svoj entitet u BiH. Sad Zagreb želi da čuje stavove i druga dva predstavnika naroda u BiH – Bošnjaka i Hrvata, odnosno, stavove Izetbegovića i Čovića.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Međutim, podsjećam da Hrvati ne mogu da dobiju svoj entitet bez uzimanja dijela teritorije Republike Srpske, jer su hrvatski Kantoni presječeni sa RS. Što znači da bi svako raspakivanje Dejtonskog sporazuma bila ujedno i velika opasnost po Republiku Srpsku – objašnjava Kozomora.

Jedini način da se to desi, a da se ne poremeti RS je da iza raspakivanja Dejtonskog sporazuma čvrsto stanu – Rusija i Amerika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Unaprijed je jasno da Amerika neće stati iza RS, a na štetu Bošnjaka. Po meni, to bi bila suluda igra koja bi skupo koštala RS, i koja bi mogla da izazove novi sukob u BiH, čak i oružani – upozorava Kozomora.

On kaže da izborni zakon može da se mijenja amandmanima i za to ne bi bilo potrebno uopšte dirati Dejtonski sporazum, a čak ne mora ni da se piše novi zakon. Međutim, nije siguran da će Izetbegović to prihvatiti.

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6