Bariša Čolak: HDZ ne govori nikad o bojkotu izbora

2 31
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

O hitnoj sjednici Doma naroda PSBiH na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, ali i o onome što predstoji ukoliko takav prijedlog ne dobije podršku, za N1 je govorio delegat Bariša Čolak (HDZ). Osvrnuo se i na današnju potvrdu o legitimnosti članova Centralne izborne komisije koja je stigla iz Suda BiH, za koju dodaje kako je “simptomatično što stiže pred zakazanu sjednicu”.

– Simptomatično je da se to objavljuje baš danas. Iz razloga što mi prekosutra idemo sa prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH – govori Čolak dodajući kako ovo pitanje još uvijek nije riješeno jer se radi o prvostepenoj odluci.

Na upit da li će, uprkos dosadašnjem HDZ-ovom insistiranju da članovi CIK-a nisu izabrani u skladu sa zakonom, prihvatiti drugostepenu odluku Suda BiH kada ugleda svjetlo dana, Čolak dodaje kako će se odluke, kakve god da budu, morati prihvatiti bez dileme, iako napominje i na mogućnost obraćanja Ustavnom sudu BiH.

Čolak u programu N1 tvrdi kako je “očigledno da su u ovom slučaju vršeni i određeni pritisci na Sud Bosne i Hercegovine”. No, bez konkretnog odgovora na pitanje ko i sa kojim ciljem to čini.

– Ambasadorka Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) je još prije dva mjeseca tvrdila da je sve riješeno na Sudu BiH – odgovorio je kratko, dodajući kako će biti neophodno sačekati drugostepenu presudu za dodatne komentare.

U srijedu hitna sjednica Doma naroda PSBiH: Nedolazak bi bio opstrukcija

Na zahtjev HDZ-a BiH, Dom naroda Parlmenta BiH će na sjednici zakazanoj za srijedu po hitnom postupku razmatrati izmjene Izbornog zakona BiH.

– To je prijedlog, prije svega, HNS-a. On je na tragu naših ranijih prijedloga i razgovora sa partnerima u vlasti. Najprije, on će osigurati provedbu izbora na legalan i legitiman način – priča Čolak.

Tvrdi kako nema informacija da su delegati iz kluba Bošnjaka ovog doma tražili otkazivanje sjednice, te da nema razloga da ne bude kvoruma.

– S obzirom da je hitna sjednica, kolege iz kluba Bošnjaka bi trebale doći i kazati svoj stav. Uostalom, mi smo svjesni da, da bi zakon stupio na snagu, mora proći oba doma Parlamenta BiH. Prema tome, ne vidim razloga za nedolazak na sjednicu – jedini razlog bi bio opstrukcija. Ne vjerujem da će kolege iz kluba Bošnjaka napraviti takvo nešto – navodi delegat u Domu naroda.

Podsjećamo, kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet od ukupnih petnaest delegata, s tim da tri delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda moraju biti prisutni kako bi se sjednica uopšte mogla održati.

Čolak podcrtava kako ne raspolaže nikakvim informacijama da se delegati iz kluba Bošnjaka ne planiraju pojaviti na sjednici, dok je, podsjetimo, iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas stigao zahtjev za otkazivanje sjednice.

– Prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona neprihvatljiv, tražimo da se sjednica Doma naroda PS BiH otkaže – stoji, između ostalog, u njihovom saopštenju.

S druge strane, podrška je stigla od SNSD-a, pa tako delegatkinja Dušanka Majkić danas ističe kako ovakav prijedlog Izbornog zakona BiH riješava sve ključne teme.

HDZ nikad ne govori o bojkotu predstojećih izbora

Upitan o tome šta se može očekivati u slučaju da pomenuti prijedlog na sjednici zakazanoj za srijedu ne dobije podršku, te da li će se ići u bojkot izbora, Čolak navodi kako njegova stranka to ni do sada nije o tome nikada govorila. Kada je, pak, u pitanju opstruiranje sprovedbe izbora u praksi, Čolak se osvrće kratko i na rad ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande (HDZ).

“Nisam siguran u ovom trenutku šta i kako će biti, te koja će sredstva biti korištena. Ali, siguran sam da, ako se izbori raspišu, a sve ide u tom pravcu, da će svaka stranka ponaosob sjesti i zauzeti svoj stav. Konačno će se na Predsjedništvu HNS-a donijeti odluka kako i u kojem pravcu ide dalje”, navodi Čolak.

– Bevanda je profesionalac i ja sam sto posto uvjeren da on neće napraviti ništa što bi bilo protuzakonito – dodaje sagovornik N1.

Podsjećamo, odluka o raspisavanju Opštih izbora u BiH, koji bi trebalo da budu održani u oktobru tekuće godine, biće donesena 4. maja.

Odredbama Izbornog zakona BiH propisano je da se sredstva za sprovođenje izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana kada je donesena odluka o raspisivanju izbora.

Dosadašnji zahtjevi CIK-a za osiguravanje novca za njihovu sprovedbu odbilo je Ministarstvo finansija BiH na čelu sa Vjekoslavom Bevandom.

N1