Baronesa Warsi: Velika Britanija podržava članstvo BiH u EU i NATO

Baronesa Warsi: Velika Britanija podržava članstvo BiH u EU i NATO

Mi proširujemo spektar aktivnosti u Bosni i Hercegovini, pomažemo liderima da osmisle reforme kojima će se rješavati pitanje nezaposlenosti, podržavamo reformu socijalne zaštite, pomažemo Bosni i Hercegovini da stvori bolje okružje za poslovanje, da privuče investicije i promovira transparentnost i borbu protiv korupcije, navela je viša ministrica Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

Viša ministrica Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva baronesa Sayeeda Warsi od 26. do 29. juna boravi u posjeti Bosni i Hercegovini kako bi učestvovala u obilježavanju stogodišnjice od izbijanja Prvog svjetskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Baronesa Warsi će 28. juna predstavljati Ujedinjeno Kraljevstvo na koncertu Bečkog filharmonijskog orkestra u obnovljenoj sarajevskoj Vijećnici, a kasnije te večeri prisustvovati izvedbi “Stoljeće mira nakon stoljeća ratova”. Također, će posjetiti zajedničku postavku britanskog Imperijalnog ratnog muzeja i Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Izložba je dio projekta Fondacije Sarajevo Srce Evrope koji implementira Britanski savjet, a podržava Evropska unija.

“Ponosna sam što sam ovdje i što predstavljam Vladu Ujedinjenog Kraljevstva na početku obilježavanja Prvog svjetskog rata u Sarajevu. Nadam se da će događaji koji će se održati ove godine, ali i u naredne četiri godine, ujediniti u sjećanju ljude i zajednice”, istakla je baronesa Warsi, saopćeno je iz Britanske ambasade.

U cilju obilježavanja Prvog svjetskog rata, Ujedinjeno Kraljevstvo je omogućilo svim državnim srednjim školama da sa svojim učenicima posjete poprišta i groblja; finansijski podržavamo istorijske projekte zajednica; nove postavke galerija posvećenih Prvom svjetskom ratu u Imperijalnom ratnom muzeju; postavljanje ploča u čast nosioca britanskog Viktorijinog krsta; te podizanje spomen ploča u 11 zemalja iz kojih potiču nosioci Viktorijinog krsta koji nisu rođeni u Ujedinjenom Kraljevstvu. Krajem godine, priču o svakom nosiocu Viktorijinog krsta iz Prvog svjetskog rata koji nije sa područja Ujedinjenog Kraljevstva objavićemo na Internetu kako bi ljudi širom svijeta mogli čitati o ovim izvanrednim ljudima – svih vjera i različitog porijekla – ujedinjenim u jednom zajedničkom cilju.

Danas se baronesa Warsi se susrela sa predstavnicima Međureligijskog vijeća kao i sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem sa kojima je razgovarala o značaju tolerancije, poštovanja, međureligijske suradnje i skladnosti zajednice.

Pored učešća na komemorativnim događajima, tokom trodnevne posjete, baronesa Warsi se susrela sa brojnim političkim liderima uključujući: Zlatka Lagumdžiju, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića, Martina Raguža i Mladena Ivanića. Podstakla je bh. političke lidere da se konkretno angažuju po pitanju zahtjeva građana za reformama te istakla koliko je značajno da se pred oktobarske izbore političke stranke u svojim programima fokusiraju na društveno-ekonomske reforme. Baronesa Warsi je naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje kao i podršku njenom članstvu u EU i NATO.

Baronesa Warsi je također pozvala političke lidere da se usredoče na pitanja od interesa za stanovništvo Bosne i Hercegovine.

“Nadam se da će političari iz svih stranaka svoju izbornu kampanju iskoristit da se fokusiraju na pitanja od interesa za građane Bosne i Hercegovine. Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija spremni su da pomognu. Mi proširujemo spektar aktivnosti u Bosni i Hercegovini, pomažemo liderima da osmisle reforme kojima će se rješavati pitanje nezaposlenosti, podržavamo reformu socijalne zaštite, pomažemo Bosni i Hercegovini da stvori bolje okružje za poslovanje, da privuče investicije i promovira transparentnost i borbu protiv korupcije“, navela je baronesa Warsi.

Uvažena baronesa Warsi je viša ministrica Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva nadležna za UN, međunarodne organizacije, međunarodnu pravdu, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni krivični sud i Međunarodni sud pravde. Ovo je njena šesta posjeta Bosni i Hercegovini u proteklih pet godina.

Agencija Anadolija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE