Baronesa Warsi: Velika Britanija podržava članstvo BiH u EU i NATO

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mi proširujemo spektar aktivnosti u Bosni i Hercegovini, pomažemo liderima da osmisle reforme kojima će se rješavati pitanje nezaposlenosti, podržavamo reformu socijalne zaštite, pomažemo Bosni i Hercegovini da stvori bolje okružje za poslovanje, da privuče investicije i promovira transparentnost i borbu protiv korupcije, navela je viša ministrica Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

Viša ministrica Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva baronesa Sayeeda Warsi od 26. do 29. juna boravi u posjeti Bosni i Hercegovini kako bi učestvovala u obilježavanju stogodišnjice od izbijanja Prvog svjetskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Baronesa Warsi će 28. juna predstavljati Ujedinjeno Kraljevstvo na koncertu Bečkog filharmonijskog orkestra u obnovljenoj sarajevskoj Vijećnici, a kasnije te večeri prisustvovati izvedbi “Stoljeće mira nakon stoljeća ratova”. Također, će posjetiti zajedničku postavku britanskog Imperijalnog ratnog muzeja i Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Izložba je dio projekta Fondacije Sarajevo Srce Evrope koji implementira Britanski savjet, a podržava Evropska unija.

ČITAJ JOŠ:  13 fakulteta UNSA i dalje u štrajku: Sindikat ni(je) politički obojen

“Ponosna sam što sam ovdje i što predstavljam Vladu Ujedinjenog Kraljevstva na početku obilježavanja Prvog svjetskog rata u Sarajevu. Nadam se da će događaji koji će se održati ove godine, ali i u naredne četiri godine, ujediniti u sjećanju ljude i zajednice”, istakla je baronesa Warsi, saopćeno je iz Britanske ambasade.

U cilju obilježavanja Prvog svjetskog rata, Ujedinjeno Kraljevstvo je omogućilo svim državnim srednjim školama da sa svojim učenicima posjete poprišta i groblja; finansijski podržavamo istorijske projekte zajednica; nove postavke galerija posvećenih Prvom svjetskom ratu u Imperijalnom ratnom muzeju; postavljanje ploča u čast nosioca britanskog Viktorijinog krsta; te podizanje spomen ploča u 11 zemalja iz kojih potiču nosioci Viktorijinog krsta koji nisu rođeni u Ujedinjenom Kraljevstvu. Krajem godine, priču o svakom nosiocu Viktorijinog krsta iz Prvog svjetskog rata koji nije sa područja Ujedinjenog Kraljevstva objavićemo na Internetu kako bi ljudi širom svijeta mogli čitati o ovim izvanrednim ljudima – svih vjera i različitog porijekla – ujedinjenim u jednom zajedničkom cilju.

ČITAJ JOŠ:  ZEDA: Inostrani ulagači nude saradnju sa bh. proizvođačima i dobavljačima

Danas se baronesa Warsi se susrela sa predstavnicima Međureligijskog vijeća kao i sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem sa kojima je razgovarala o značaju tolerancije, poštovanja, međureligijske suradnje i skladnosti zajednice.

Pored učešća na komemorativnim događajima, tokom trodnevne posjete, baronesa Warsi se susrela sa brojnim političkim liderima uključujući: Zlatka Lagumdžiju, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića, Martina Raguža i Mladena Ivanića. Podstakla je bh. političke lidere da se konkretno angažuju po pitanju zahtjeva građana za reformama te istakla koliko je značajno da se pred oktobarske izbore političke stranke u svojim programima fokusiraju na društveno-ekonomske reforme. Baronesa Warsi je naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje kao i podršku njenom članstvu u EU i NATO.

Baronesa Warsi je također pozvala političke lidere da se usredoče na pitanja od interesa za stanovništvo Bosne i Hercegovine.

“Nadam se da će političari iz svih stranaka svoju izbornu kampanju iskoristit da se fokusiraju na pitanja od interesa za građane Bosne i Hercegovine. Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija spremni su da pomognu. Mi proširujemo spektar aktivnosti u Bosni i Hercegovini, pomažemo liderima da osmisle reforme kojima će se rješavati pitanje nezaposlenosti, podržavamo reformu socijalne zaštite, pomažemo Bosni i Hercegovini da stvori bolje okružje za poslovanje, da privuče investicije i promovira transparentnost i borbu protiv korupcije“, navela je baronesa Warsi.

ČITAJ JOŠ:  Mreža roditelja grada Zenica u podršci roditeljima djece s rizičnim ponašanjem

Uvažena baronesa Warsi je viša ministrica Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva nadležna za UN, međunarodne organizacije, međunarodnu pravdu, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni krivični sud i Međunarodni sud pravde. Ovo je njena šesta posjeta Bosni i Hercegovini u proteklih pet godina.

Agencija Anadolija

GODISNJICA
MARKETING