Bašić: Grant sredstva MMF-a će poboljšati likvidnost ZDK

basic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Grant sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu, od kojih će po raspodjeli Vlade Federacije BiH, Zeničko-dobojskom kantonu pripasti iznos od oko 31,8 miliona KM, umnogome će poboljšati tekuću likvidnost budžeta – izjavio je Feni premijer ZDK Mirnes Bašić.

Ističe da će tačnu namjenu sredstava MMF-a znati tek nakon što dobiju i popratni, službeni akt Vlade FBiH u kojem će biti navedena namjena te rok za pravdanje tih sredstava.

-Bitno je napomenuti da su sredstva MMF-a, već prilikom izrade budžeta, bila sastavni dio prihodovne strane budžeta ZDK za 2021. godinu. To je novac na koji smo računali ove godine – navodi Bašić, koji dodaje da će im ta sredstva omogućiti lakše izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza.

Ostvarenje budžeta u odnosu na budžetski plan za prvih osam mjeseci, ističe on, iznosi 93 posto.

-Što se tiče ‘krpljenja rupa’ u budžetu, na raspolaganju su nam mehanizmi koji su sastavni dio Zakona o budžetima FBiH. Članovi 36. i 37. propisuju zaustavljanje preuzimanja obaveza u roku od 45 dana itd. Međutim, nadamo se da neće biti potrebe za ovim mehanizmom – dodaje Bašić.

Napominje da je u toku i procedura kreditnog zaduženja te se nada da će i poslovne banke naći interesa da ponude finansijska sredstva za stabilizaciju budžeta.