Bašić stigao do velikog preokreta i odveo BiH dalje

unnamed (5)Od vrha do dna, od dna do vrha. Taj put je u u Helsinkiju prošla Davis Cup reprezentacija BiH. I na kraju je slavila protiv domaće Finske.

Jednu od svojih najvećih, najvažnijih pobjeda u istoriji, jednu od najdramatičnijih, ostvarila je naša teniska reprezentacija.

Treći, presudni poen osvojio je Mirza Bašić koji je gubio 2-0 u setovima, koji je gubio 2-0 u petom setu. Juho Paukku je krenuo odlično. Prvo 6-3, pa drugi set 6-4. Mirza je uzimao medicinski time out, žuljevi na ruci su pravili probleme, situacija nimalo nije izgledala dobro. A onda je krenuo povratak našeg tenisera, poen po poen, gem po gem. Dobio je treći 6-3, a onda dolazi četvrti set koji je bio posebno težak. Jer Mirza nije imao pravo na grešku. U desetom gemu Mirza je servirao za opstanak u meču. 

Morao je spašavati meč lopte i uspio je. Izjednačio je na 5-5, a onda i uzeo servis svom protivniku. Meč je otišao u pet set. Peti u kojem Paukku ima 2-0. Ali ni tu nije kraj drami. Mirza vraća izgubljeni servis, vrlo brzo dolazi na 2-2. U sedmom gemu Bašič pravi break, vodi 4-3, ide na 5-3, Paukku na kratko uzima servis gem, ali u desetom nema spasa. 

Došao je Finac na 0:30, ali Bašić veže četiri poena, četvrti je bio meč lopta za veliki preokret i veliku pobjedu. Bašić je slavio 6-3, 6-4, 3-6, 5-7, 4-6, Davis Cup reprezentacija BiH će igrati u septembru za ulazak u prvu grupu EA zone protiv Litve.

Copy
Prethodni članakBIOGRAFSKA PJESMA O MUSI ĆAZIMU ĆATIĆU: Pjesnik na samrti
Sljedeći članakEkshumacija u Foči okončana: Tijela skrivena ispod pruge