Screenshot 8 8
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 16:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Dvodnevno obilježavanje neustavnog dana bh. entiteta Republika Srpska, koje je upriličeno u svim većim gradovima tog entiteta uprkos odluci Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti, naišao je na “mlaku” reakciju međunarodnih zvaničnika u BiH.

Tako je, nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jučer “osudio” ove postupke, sinoć isto uradio i šef Delegacije Evropske Unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler.

On je na Twitteru napisao da oštro osuđuje negativnu, zapaljivu retoriku podjela, koja se mogla čuti od lidera RS-a 9. januara.

“Takva retorika i postupci ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje i u potpunoj su u suprotnosti s perspektivom zastave Evropske unije”, napisao je Sattler na Twitteru.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U mnoštvu komentara na ovu Sattlerovu objavu, u kojima ga se poziva na djelovanje umjesto riječi zabrinutosti, ističe se onaj vodećeg političkog analitičara američke organizacije Vijeća za demokratizaciju politike Kurt Bassuener.

“Siguran sam da se zbog toga trese u čizmama. Pogotovo kada mu Varhelyiev paket nudi ono što on i njegov saveznik Dragan Čović žele. Riječi, riječi. EU ima mandat, ali očigledno ne uspijeva pružiti kredibilno sredstvo zastrašivanja”, odgovorio mu je Bassuener.

LIDER