Bavarac spašava Bosnu u Hercegovinu?

merkel schmidt njemacka 1
German chancellor Angela Merkel (Christian Democratic Union - CDU, R) speaks to minister of agriculture Christian Schmidt (Christian Social Union - CSU, L) during a meeting at the German Bundestag in Berlin, Germany, 12 December 2017. Minister of the chancellery Peter Altmaier (CDU, R) listens intently. The parliament spoke upon issues such as the herbicide Glyphosate and various motions from the Green Party, the Left Party and the Free Democratic Party (FDP). The parliament also voted over the three month extensions of five military operations abroad. Photo: Michael Kappeler/dpa /DPA/PIXSELL
Podijelite vijest

Bavarac Christian Schmidt je sada i službeno izabran za Visokog predstavnika u BiH. Ovaj demokršćanski političar će ubuduće svoje vrijeme provoditi više na Balkanu nego u svojoj franačkoj domovini, piše Deutsche Welle.

Christian Schmidt je neko koga se može uzeti za primjer uspješnog njemačkog profesionalnog političara poslijeratnog razdoblja: odrastao u pekarskoj porodici skromnih finansijskih mogućnost Schmidt je uz pomoć stipendije demokršćanima bliske Zaklade Konrad Adenauer završio pravni fakultet: prvo u susjednom Erlangenu a nakon toga u Lausanni.

Već pet godina nakon završetka studija Christian Schmidt postaje zastupnik Unije CDU/CSU u Bundestagu. Od tog trenutka pa sve do imenovanja za Visokog predstavnika u BiH, Schmidt manirom profesionalnog političara ispunjava sve povjerene dužnosti kojih je od ulaska u Kršćansko-socijalnu uniju (CSU) 1974. bilo mnogo.

Klasična politička karijera

Schmidt je od samog početka svog zastupničkog mandata kroz vanjskopolitičke odbore Bundestaga bio aktivno uključen u kreiranje njemačke vanjske politike. Iz tog razdoblja potječu i njegova prva iskustva s regijom zapadnog Balkana gdje je u tom razdoblju bjesnio rat. Njegove veze s regijom od tog razdoblja ne prestaju. Kao glasnogovornik CSU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, Schmidt je dugi niz godina pratio zbivanja u jugoistočnom susjedstvu.

Od 2005. do 2014. Schmidt je državni tajnik, prvo u ministarstvu obrane a kasnije u ministarstvu razvojne pomoći. Od 2014. do 2018. Schmidt je savezni ministar poljoprivrede. Iz tog razdoblja se pamti samo jedan skandal, koji je dobro prodrmao koalicijsku vladu Angele Merkel kada je Schmidt, bez savjetovanja sa koalicijskim partnerom demokršćana, SPD-om, i na svoju ruku dozvolio upotrebu spornog herbicida glifosata na EU razini, iako je s koalicijskim partnerom bilo dogovoreno nešto drugo.

U novom izbornom razdoblju nakon 2018. Schmidt je obični zastupnik i član vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

Schmidt redovito u Bundestag biva biran direktnim mandatom. U svojoj izbornoj jedinici Fürth je nominiran i za parlamentarne izbore u septembru ove godine.

Pouzdani političar

No na prvi pogled tipična karijera, na drugi pogled odaje male odmake, koji karijeru ovog političara čine zanimljivijom. Odrastao je kao protestant u izrazito katoličkoj Bavarskoj. Unutar CSU-a Schmidt je predvodnik Radne grupe protestanata u ovoj, pretežito katoličkoj stranci. Ova činjenica je pridonijela i razvoju karijere unutar stranke. Naime u pretežito katoličkom CSU-u jedno od mjesta potpredsjednika stranke pripada nekom iz redova bavarskih protestanata i upravo to mjesto je pripalo Schmidtu.

Na mjestu potpredsjednika Schmidt je zadužen i za vanjsku politiku i odnose sa drugim pučkim strankama u Europi. I kroz ove kontakte Schmidt je u međuvremenu ostvario čvrstu mrežu unutar europskih pučkih stranaka. Dovoljno je pogledati listu gostiju na proslavi njegovog 60. rođendana 2017. kada su u njegov rodni Obernzenn došli mnogi europski ministri, kolege (Schmidt je tada obnašao dužnost saveznog ministra poljoprivrede). Tom prilikom austrijski kolega Andrä Rupprechter je Schmidtu predao Veliko odličje časti Republike Austrije.

Odnosi s Hrvatskom

To nije jedino strano odličje, kojim se Schmidt može pohvaliti. Prošle godine, prilikom službenog posjeta Njemačkoj, hrvatski premijer Andrej Plenković, svom kolegi po stranačkim bojama je u Berlinu uručio orden za zasluge Ante Starčević za Schmidtovo zalaganje u procesu primanja Hrvatske u Europsku uniju.

Schmidt koji je godinama obnašao funkciju izvjestitelja zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u vanjskopolitičkom odboru Bundestaga za zemlje jugoistočne Europe, slovi kao veliki prijatelj Hrvatske. Tradicija podrške CSU-a i CDU-u je duga. Treba se samo prisjetiti prisnih odnosa bivšeg bavarskog premijera i gotovo kancelara Edmunda Stoibera i tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Ljubav je pukla nakon hapšenja Sanadera u jeku afere s bankom Hypo Alpe no Bavarska i njezini političari još uvijek slove kao prijatelji i zaštitnici Hrvatske.

Ali kratko prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju i kada se nalazio među ključnim političarima u Bundestagu, koji su utjecali na njemačko zeleno svjetlo, Schmidt se, bez obzira na podršku Hrvatskoj na njezinom putu u EU, u nekoliko navrata vrlo oštro izrazio o napretku južnih susjeda. Još na jesen 2012., dakle u odlučujućoj fazi, Schmidt je u razgovoru za Deutschlandfunk objasnio kako se Hrvatskoj neće progledavati kroz prste kada su u pitanju zadaće koje mora obaviti ako želi biti primljena.

Podrška Unije CDU/CSU

I ovdje su prepoznatljive odlike koje gotovo svi sugovornici spominju kada ih se pita za Schmidta: principijelnost, preciznost i pridržavanje činjenica. Dugogodišnji predsjednik vrlo moćne Njemačke udruge poljoprivrednika Joachim Rukwied cijeni Schmidta upravo zbog njegove pouzdanosti. „Kada se sa Schmidtom nešto dogovorite, onda to i bude tako“, rekao je Rukwied prije nekoliko godina.

Dakle i na njegovoj novoj dužnosti treba očekivati da će se bavarski političar držati načela koja su ga vodila kroz politički karijeru.

Der Spiegel vijest o imenovanju Schmidta na mjesto Visokog predstavnika za BiH komentira riječima kako bavarski političar ne stoji pred lakim zadatkom.

“25 godina nakon sklapanja primirja, Bosna i Hercegovina još uvijek nije funkcionirajuća država. Srbi i Hrvati u posljednje vrijeme pokazuju ambicije ka podjeli i blokadi“, kaže Der Spiegel.

Podrška stranke mu sigurno neće nedostajati. U prvoj reakciji na odabir Schmidta na mjesto Visokog predstavnika, vanjskopolitički glasnogovornik Zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu Jürgen Hardt je priopćio: „Zastupnički klub Unije CDU/CSU će svim snagama podupirati Christiana Schmidta u obavljanju teške zadaće. Cilj ostaje približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i otvaranje pristupnih pregovora. Ovaj impuls nove funkcije mora biti iskorišten kako bi se kombinacijom međunarodnog angažmana i lokalne odgovornosti postavile smjernice za europsku budućnost Bosne i Hercegovine“.


Podijelite vijest