Bavrka i Hadžić razgovarali o distribuciji goriva za proljetnu sjetvu: Federalna direkcija robnih rezervi planira otkupiti višak poljoprivrednih proizvoda

1EBF1D26 F8F8 4909 9EAA 455646500D60
zdk.ba
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić razgovarao je danas s direktorom Federalne direkcije robnih rezervi (FDRR) Tončom Bavrkom o dinamici i načinu distribucije goriva za poljoprivredne proizvođače za obavljanje proljetne sjetve.

Direktor Bavrka je rekao da je Zeničko-dobojski pokazao najveću spremnost i odlučnost u realizaciji proljetne sjetve koju će Vlada Federacije BiH podržati sa 50 litara goriva po hektaru zasijane površine iz zaliha FDRR-a za registrovane poljoprivredne proizvođače u FBiH.

Informisao je ministra Hadžića da FDRR ove godine planira otkupiti sve viškove poljoprivrednih proizvoda po tržišnoj cijeni u datom momentu za štoće biti raspisan poseban program otkupa.

-Kao ministar poljoprivrede apelujem i pozivam proizvođače da zasiju što veće površine na području Zeničko-dobojskog kantona, jer cijene energenata vrtoglavo rastu, a što je ozbiljna opasnost za buduća kretanja cijene hrane na tržištu. Zato uradimo što je do nas i zasijmo svaki pedalj obradive površine – rekao je Hadžić.

Sastanku su prisustovali pomoćnik ministra poljoprivrede Ermin Tabak i šef Odsjeka za poljoprivrednu proizvodnju i podsticaje Hajrudin Bečić.