Baza podataka firme “TUV Rheinland” pokazuje: Malina respiratorima certifikat nije više validan?

55 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U uputstvu za korištenje spornih kineskih „malina“ respiratora koji su službeno zavedeni pod šifrom ACM812A stoji certifikat ugledne njemačke kompanije “TÜV Rheinland”. Osnovana prije gotovo 150 godina, ova kompanija je jedan od vodećih svjetskih pružatelja usluga testiranja s više od 20.000 zaposlenih i godišnjim prihodom od čak 2 milijarde eura. Visoko kvalifikovani stručnjaci u kompaniji “TÜV Rheinland” testiraju tehničke sisteme i proizvode širom svijeta, podržavaju inovacije u tehnologiji i poslovanju, obučavaju ljude za brojne profesije i certificiraju sisteme upravljanja prema međunarodnim standardima.

Prenosni respiratori

I u dopisu koji je Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine uputio u četvrtak Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Tužilaštvu BiH i Federalnom tužilaštvu, vezano za verifikaciju respiratora ACM812A, pozivaju se upravo na certifikat TÜV Rheinlanda.

– Dakle, Institut je svoja mišljenja i tumačenja formirao isključivo na osnovu uvida u dostavljenu dokumentaciju, a ne na osnovu provođenja postupka ocjenjivanja usklađenosti — ovaj postupak je provelo tijelo u EU imenovano za provođenje ovakvih postupaka, a to je TUV Rheinland LGA Products GmbH, Njemačka (broj 0197 u relevantnoj evropskoj bazi), navodi se između ostalog u njihovom dopisu.

No, u orginalnom uputstvu „malina“ respiratora koje „Avaz“ prije nekoliko dana objavio jasno je navedeno da su dotični respiratori prenosni te da se prije svega preporučuju za upotrebu u kolima hitne pomoći.

I dalje ostaje nejasno na osnovu čega je Institut za mjeriteljstvo BiH na čijem je čelu Zijad Džemić izdao mišljenje da se kod spornih „malina“ uređaja radi prvenstveno o stacionarnim respiratorima, kada i upustvo za upotrebu i mišljenje brojnih stručnjaka jasno potvrđuju da je tu prvenstveno riječ o prenosnim respiratorima.

Nevalidan certifikat

No, stvari postaju još zanimljivije kada u bazu podataka o certificiranim proizvodima na stranici TÜV Rheinlanda ukucate šifru dotičnog „malina“ respiratora koji se službeno vodi pod ACM812A. Tu vam se očita naziv njihovog proizvođača, kompanije „Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd.“, ali se jasno navodi da ovaj certifikat više nije validan.

Da li je moguće, da pored sveih dosad zabilježenih kontroverzi, sporni „malina“ respiratori čak više nemaju ni validan certifikat “TUV Rheinlanda” na koji su se pozivali kao na jednu od glavnih referenci za njihov kvalitet?

Redakcija „Dnevnog avaza“ obratila se kompaniji s upitom da nam ovu stvar pojasni, ali do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti odgovor.

Zašto se navodi da certifikat za „malina“ respiratore nije validan?
Zašto se navodi da certifikat za „malina“ respiratore nije validan? Foto: TUV Rheinland

Prebacivanje krivice

Podsjetimo da je upravo mišljenje Instituta za mjeriteljstvo argument kojim uprava KCUS-a na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović pravda odluku da sporne „malina“ upotrebljava u ovoj instituciji.