Portal 072info

Baždarević pred duel s Grcima: Ako na zeničkom Bilinom polju budemo bezglavo napadali, nigdje nećemo stići

Foto: Adis Alić

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević i njegov stručni štab, nakon subotnjeg prijepodnevnog treninga u Butmiru, zaputio se u Trening-centar Nogometnog saveza na Crkvičkom brdu u Zenici, gdje su jučer pripremali nastavak priprema za susret s Grčkom 9. juna na Bilinom polju.

Odličan ambijent

Nakon četiri treninga u Sarajevu, na kojima se radilo u nekompletnom sastavu, očekuje se da se ekipi u toku današnjeg dana priključi i Miralem Pjanić kako bi se započelo s radom u punom sastavu. Iz Turske su stigli Edin Višća i Riad Bajić nakon obaveza u svojim klubovima u prvenstvu ove zemlje. Meša je zadovoljan kako su igrači do sada trenirali.

– Ambijent je bio odličan. Uradili smo sve planirano. Možda se previše spominju oni koji nam nedostaju za ovaj susret, ali je baš šteta da nismo u punom sastavu. Jer, svi oni na pripremama daju svoj doprinos i vrlo je bitno da su s nama u kontaktu, na terenu, utakmici.

Tu mislim na Seada Kolašinca, Milana Đurića, Avdiju Vršajevića, Izeta Hajrovića i druge koji nam fale. Svi su oni dio ovog tima i, ako se sjetimo, svako on njih je u nekoj od ranijih utakmica bio vrlo važan faktor na terenu, nekada i odlučujući. A najbolje se na njima vidi koliko im je teško, jer ne mogu biti dio ekipe. Imam utisak da su baš potišteni.

No, momci koji su sada s nama, veoma su ozbiljno prihvatili sve obaveza i nikakvih problema nema – govori nam selektor.

Bilo je dilema o tome koliko je teška povreda Radeta Krunića. Ni jučer Baždarević nije bio sasvim siguran hoće li ostati i bez igrača Empolija.

– Čekamo da nam doktori sugeriraju kakvo je stanje. Bojim se da bismo, s obzirom na to da je do utakmice ostalo još pet dana, mogli ostati i bez Radeta, ali šta ćemo, tako nam je. Plan nastavka priprema do petka sadrži šest treninga, od kojih će jedan biti na Bilinom polju u srijedu poslije podne. Pa iako se čini da nekih posebnih tajni i iznenađenja u sastavu i taktici nema niti ih može biti, treninzi su, kao što je to običaj, zatvoreni za javnost.

Raduje me raspoloženje među igračima i što im ništa nije teško kada se dogovaramo ili treniramo. Nastavljamo sa svakodnevnim dogovorima i analizama. U prvom susretu, u Atini, pokazali smo da im možemo parirati u svim segmentima igre, ali ako smo svih 90 i koliko još minuta maksimalno skoncentrirani.

Jer, u Atini je koncentracija opala samo nekoliko sekundi i primili smo gol i nismo pobijedili. Ovo su one utakmice koje se čekaju mjesecima i zbog kojih se i bavimo ovim poslom i volimo fudbal. Ulog je veliki, ali je velika i obaveza da se na terenu pokaže da smo pametni, ali i agresivni – insistira Meša.

Baždarević je, po ko zna koji put, ponovio da ta sprega između agresivne igre kojom će se protivnik pritisnuti na svim dijelovima terena, ne smije da se pretvori u srljanje i neplansko napadanje. Sve mora biti, kako to on jednostavno kaže, pametno ili, što bi se žargonski reklo, “iz glave”.

– Da, iz glave, ali ni glava ne radi dobro ako noge nisu prave. Znači, svakako moramo promišljeno igrati, ali u isto vrijeme i na fizičkom planu ne zaostajati za protivnikom.
Utakmica je jednako i duga i kratka u zavisnosti od toga šta i kako hoćemo. Dakle, ako smo pametni, imamo sasvim dovoljno vremena da se postavimo na pravi način i da na kraju ostvarimo pobjedu. S druge strane, ako bezglavo napadamo, ništa nećemo stići. Vjerujem u nas, u naše momke. Jednostavno, optimista sam – kaže Baždarević.

Real je bolji

Selektor je, zajedno sa saradnicima, naravno, gledao finale Lige prvaka, u kojem je navijao za našeg Miralema Pjanića. Nažalost, Pjanićev Juventus je izgubio u prilično iznenađujućoj predstavi za ekipu iz Torina.

– Mislim da je Miralem odigrao na visini svoje ekipe. Počeo je, kao i ostali u Juventusu, dobro, imao je i onaj jedan odličan šut i u prvom poluvremenu su se činili kao bolja ekipa. U nastavku, Juventus je, jednostavno, nestao. Pokazalo se da je Real ipak mnogo iskusniji. Kao da su svjesno teret favorita prebacili Juventusu, a onda ih u nastavku, u samo 10 minuta, praktično, slomili. Ne sjećam se da se desilo da Juventus primi toliko golova i u tako kratkom vremenu. Kao da je na terenu bila neka druga ekipa. Navijali smo za Miralema, za Marija Mandžukića, ali Real je bio bolji – analizira Baždarević.

Pjanićevo koljeno

Pjanić je u finalu Lige prvaka pritiv Reala igrao sedamdesetak minuta, nakon čega je zamijenjen. Malo prije toga zastao je na terenu, žaleći se na povredu koljena. Jučer su se pojavile informacije da je dobio udarac u koljeno.

– Vidio sam i ja sve to i čuo. Čekamo Miralema pa da vidimo o čemu se radi. Nadam se najboljem – kaže Baždarević.

Velika podrška s tribina

Pitali smo selektora da li ga činjenica da je Bilino polje odavno rasprodano dodatno opterećuje.

– Ne. Naprotiv, to je veliki podstrek. Žao mi je samo što je kapacitet stadiona prilično ograničen, ali će atmosfera na tribinama biti sjajna i ne sumnjam u veliku podršku s tribina.

Avaz.ba

Podijelite članak