Portal 072info

Baždarević preporučio Osima i Musemića za trenere katarskih klubova

Novi selektor našeg državnog tima Mehmed Baždarević u četvrtak ili petak se iz Sošoa vraća u naš glavni grad, a dan kasnije će u Zenici – nakon sjednice Izvršnog odbora N/FSBiH, biti i zvanično predstavljen kao prvi strateg reprezentacije BiH.

Sve sam već isplanirao

– U ponedjeljak sam se vratio iz Njemačke, gdje sam gledao Freiburg – Hannover (2:2 – op.a. – Mensur Mujdža odigrao drugo poluvrijeme), kaže selektor Baždarević.

Kakvi su Vam planovi, ko će biti u Vašem stručnom štabu, jeste li već napravili plan posjeta našim reprezentativcima…

– Ne, ne, ništa… S čelnicima Saveza sam se dogovorio da ćemo o svim narednim aktivnostima obavijestiti javnost tek na predstojećoj, zvaničnoj press konferenciji. A do tada, dogovorili smo se da ne komuniciram s medijima. Rekli su mi, ako mogu da šutim. Sve sam već isplanirao, ali ipak, volio bih da to prvo saopštim njima – iz Saveza.

Možemo li onda razgovarati o Željezničaru, Sarajevu, Amaru Osimu…

– Da.

Znate li da je Amar Osim trenersku karijeru nastavlja u Kataru, gdje ste Vi radili u dva navrata?

– Znam… Prije mjesec su me kontaktirali neki ljudi iz Katara i pitali za naše ili – kako kažu, bosanske trenere. Rekao sam im da imamo dobrih trenera, te preporučio nekoliko imena.

 Možete li biti konkretniji – koga ste preporučili?

– Amar Osim, Husref Musemić i još nekoliko naših trenera. Baš i iz Amarovog novog kluba su me pitali za naše trenere.

Šta Amara očekuje u Kataru? Kakva je liga, uslovi za rad, odnosi s medijima…

– Dole je vrlo teško raditi – bilo kome ko dođe iz Evrope, jer su to neki drugi uslovi. I života, i svega ostalog. Međutim, Amar je prošao “malo” svijeta, tako da će sigurno znati s njima izaći na kraj. Ponavljam, drugačiji su uslovi, ali i taj njihov profesionalizam. Oni dole imaju sasvim druga razmišljanja oko fudbala. Pogotovo je teško kad ideš u jedan manji klub, gdje ima čak i amatere. Međutim, to su stvari koje će on vidjeti nakon 15-tak dana… Moraš biti jako oprezan, pogotovo s igračima koji nisu profesionalci. Nikada ih ne možeš “nagaziti” na pravi način. Znači, to je jedan sasvim drugačiji odnos, u odnosu na ono što smo mi naučili u Evropi.

Kvalitet lige

Ima li u Kataru pritiska od strane navijača, medija?

– Ma kakav pritisak navijača, njih nema uopšte. Što se tiče medija, oni pritišću na jedan – malte ne, nefudbalski način. Sve je to za njih novo, tako da oni nisu toliko upućeni u fudbal, da bi mogli pritiskati sa stručne strane. Oni pritišću – uglavnom, ako napraviš neku glupost van terena ili fudbala. Kad nekoga napadaš, nekome reaguješ na nešto…   Međutim, Amar je pametan dečko…   

Kakav je kvalitet katarske lige?

– Pola lige, četiri-pet timova, ima izuzetno dobre timove. To su ekipe koje imaju puno stranaca… A ostatak ili drugi dio tabele čine slabije ekipe. Velika je razlika – u kvalitetu,  između ekipa iz vrha i dna. U ekipama iz drugog dijela tabela ima i igrača amatera, što je veliki problem. Četiri-pet utakmica igraš sa – malte ne, poluprofesionalcima, a onda “udariš” na prave ekipe. Kvalitet ekipa iz vrha katarskog fudbala je srazmjeran timovima iz jedne dobre evropske druge lige. A taj drugi dio ekipa je “malo” nižeg ranga. Inače, u stalnom su razvoju, napretku. Mislim da će to za Amara biti interesantno… Jer, ima tu i izuzetno dobrih igrača. Međutim, problem mogu biti uslovi za igru – vrućina… Tu se mora dobro obratiti pažnja… A Amaru šta god treba, ja sam tu – mogu da mu pomognem… Pričali smo mi i ranije o uslovima u Kataru… Ima on dovoljno i iskustva i pameti da to sve stavi na svoje mjesto – za kraj kaže Baždarević za Avazov “Sport”.

Podrška s Koševa mi puno znači

Predsjednik Sarajeva Edis Kusturica u minulom broju “Sporta” je izjavio – Mehmed Baždarević će imati našu podršku…

– To mi je drago čuti, puno mi znači… To je jedan znak respekta, koji sam ja uvijek imao prema komšijama. I imat ću ga… Oni su uvijek bili moj veliki sportski protivnik na terenu, ali i prijatelj(i) van njega, kaže Baždarević.

– Nadam se da ću znati odgovoriti na sve to… Sve to je za mene velika čast, ali i obaveza. Očekujem punu podršku i od svih ostalih naših klubova.

Avaz

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box