Portal 072info

Baždarević računa na Šimunovića, ponovo bez Spahića?

Foto: Adis Alić

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević za sedam dana će saopštiti imena kandidata za mečeve protiv Kipra i Gibraltara koji su na programu krajem ovog i početkom narednog mjeseca. Selektor je tokom ljeta dosta putovao, pratio je i značajan broj prijateljskih utakmica u kojima su igrali kandidati za predstojeće mečeve, a mali problem predstavljali mu je to što su prvenstva započela u tek nekoliko zemalja, odnosno što igrači još nisu u takmičarskoj formi.

Mnogi su mijenjali klubove i trenutno su u procesu aklimatizacije, što ipak ne bi trebalo predstavljati problem, obzirom da je većina reprezentativaca već mijenjala i sredine i države. Mešinoj pozivnici nada se poveći broj igrača, obzirom da je Baždarević od početka kvalifikacija proširio bazu reprezentativaca.

Asmir Begović, Ibrahim Šehić, Kenan Pirić, Jasmin Burić i Jasmin Fejzić golmani su koji priželjkuju pozivnicu iz Ferhadije. Begović je promijenio sredinu i sad je golman Bournemoutha u kojem će sigurno imati bolji status nego u Chelseaju, Šehić briljira na golu Qarabaga u Evropi, Fejzić je u prošloj sezoni bio najbolji golman Cvajte, dok se Burić vratio na gol Lecha. Čast Premijer lige i ovog bi puta mogao spasiti Kenan Pirić koji trenutno kotira kao najbolji golman domaćeg šampionata.

Baždarević će u zadnjoj liniji sigurno računati na novajliju Jozu Šimunovića koji je nedavno stekao pravo nastupa, kao i na Ognjena Vranješa, Ermina Bičakčića, Seada Kolašinca, Tonija Šunjića, Ervina Zukanovića, te vjerovatno i Edina Cocalića, Darija Đumića, Samira Memiševića i Danijela Pavlovića. Gotovo sigurno će izostati Emir Spahić koji je već osam mjeseci bez kluba. Vranješ, Šunjić i Cocalić standardni su u AEK-u, Dinamu iz Moskve i Mechelenu, dok je blizu tima u Hoffenheimu i Ermin Bičakčić. Kolašinac je zadivio Englesku, dok se Zukanovićev prelazak u Genou također smatra dobrim potezom. Ne treba zaboraviti ni Avdiju Vršajevića, Matea Sušića i Marina Aničića koji se također nadaju pozivima.

Za pozicije u veznom redu konkurišu Muhamed Bešić, Miralem Pjanić, Senad Lulić, Edin Višća, Mario Vrančić, Gojko Cimirot, Rade Krunić, Danijel Miličević i Mato Jajalo. Upitno je hoće li se Baždarević ovog puta opredijeliti za Tinu Svena Sušića koji je nedavno prešao u Maccabi, Harisa Medunjanina koji igra u dalekom SAD-u, tek oporavljenog Izeta Hajrovića, trenutno povrijeđenog Sanjina Prcića ili na Amera Gojaka i Zvonimira Kožulja koji još nisu standardni Dinamu i Hajduku. U dobroj formi trenutno igraju Zoran Kvržić u Rijeci, Rifet Kapić u Gorici, Srđan Grahovac u Astani, kao i Asmir Suljić i Anel Hadžić i Videotonu.

Napad će predvoditi kapiten Edin Džeko, a na pozive čekaju i Vedad Ibišević, Kenan Kodro, Armin Hodžić i Riad Bajić. Pitanje je koliko je spreman tek oporavljeni Milan Đurić, dok se ne smiju zanemariti ni igre Denija Miloševića. Miroslav Stevanović i Haris Duljević vjerovatno će čekati naredne akcije obzirom da su nedavno promijenili sredine.

fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box