Bebe će uskoro imati 3 biološka roditelja

Bebe će uskoro imati 3 biološka roditelja

Naučnici su, na nedavno održanom panelu u sklopu organizacije Ljudska fertilizacija i embriologija (Human Fertilisation and Embryology Authority) u Velikoj Britaniji iznijeli ideju da bi se mitohondrijske bolesti mogle liječiti manipulacijom embriona ili jajne ćelije.

Inače, mitohondriji su odgovorni za proizvodnju 90 odsto energije tijela i čitav niz ćelijskih procesa, a njihova oštećenja imaju opasne posljedice, piše Večernji list.

Za njih nema lijeka, a oštećenja na DNK prenose se isključivo s majke na dijete, pa se naučnici nadaju da bi ovim tehnikama uspjeli da riješe taj problem.

Zbog toga rade na usavršavanju tehnika koje bi jezgru DNK majke spojile s mitohondrijalnom DNK donora da bi nastalo zdravo jajašce. Tako bi dijete imalo tri biološka roditelja, jer bi jajašce u sebi sadržalo i DNK donora.

“Popravljanje” embriona podrazumijeva da se oplode dvije jajne ćelije, jedna majke i jedna donora, i to spermom oca.

Iz oba embriona bi se izdvojili dijelovi koji sadrže žensku i mušku DNK, pri čemu bi dio uzet iz embriona donora bio uništen, a onaj uzet od majke i oca ubačen u embrio donora.

Drugi postupak podrazumijeva neoplođenu jajnu ćeliju majke i donora iz kojih se izuzimaju određeni dijelovi. Jezgra donora se ekstrahiraju, a ubacuju se jezgra majke i zatim se jajna ćelija oplođuje spermom oca.

Inače, očekuje se da će tehnike biti usavršene za dvije godine, a primjena na ljudima zavisiće od toga na koji način će se “zaobići” eventualne zakonske prepreke.

Agencije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS