Portal 072info

Bebe do šest mjeseci ne smiju na sunce

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pedijatri i dermatolozi upozoravaju na štetan uticaj sunca i UV zraka, a posebno oprezan treba biti s malom djecom, koja još nemaju dovoljno razvijen sistem zaštite od sunca. Kod njih tamnjenje kao mehanizam obrane kože od UV zraka nije u potpunosti prisutan, a oštećenja kože se sabiraju tokom života.

“Svaka opeklina, ali i pretjerano izlaganje UV zračenju tijekom djetinjstva povećava rizik nastanka karcinoma kože u odrasloj dobi”, kaže dr med. Ivana Manola, specijalist dermatologije i venerologije iz Poliklinike “Manola” u Hrvatskoj. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Mala količina ultraljubičastog zračenja neophodna je za sintezu vitamina D važnog za apsorpciju kalcijuma, ali važno je znati kad se ne smije izlagati suncu. Nevezano o godišnjem dobu, bebe ispod šest mjeseci ne smiju biti na direktnom suncu. Njihova je koža osjetljivija i tanja što su mlađi.

Pedijatar dr Milivoj Jovančević kaže kako se u prvih šest mjeseci čak ne preporučuju ni zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se isključivo one koje sadrže mineralnu zaštitu od sunca.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Takve kreme stvaraju fizičku barijeru i sprečavaju da UV zrake uopće dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru pa ih ljudi ne vole, ali su zato učinkovite”, objašnjava dr Jovančević.

Nakon prve godine, ističe, mogu se koristiti sredstva koja kombinuju hemijska zaštitna sredstva i mineralnu zaštitu. U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati boravak na suncu između devet i 16 sati. Posebno oprezan treba biti ako dijete ide na neki ploveći objekat jer se od morske površine može odbiti dosta UV zraka. Iz istog razloga, dijete treba namazati kremom čak i kad je u hladu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Australijanci su dokazali kako je najbolja zaštita kombinacija kreme i UV zaštitne odjeće. Ta odjeća u sebi ima utkane UV zaštitne niti i omogućava faktor 50 ili veći, čime se blokira čak 97 odsto UV zračenja.

Obavezan dodatak ljeti su šeširići i sunčane naočale koje moraju biti kvalitetne. Trebalo bi blokirati 99-100 odsto UVA i UVB zračenja. UVA zrake mogu uticati na pojavu očne mrene i degeneraciju žute pjege. Sjena koju radi obod šešira može prepoloviti izlaganje lica i očiju UV zračenju.

Dermatolozi upozoravaju kako kreme za sunčanje starije od dvije godine ne pružaju djelotvornu zaštitu. Treba ih nanositi pola sata prije sunčanja i ponoviti svakih jedan do dva sata, a uvijek nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom.

“Vjerojatnost nastanka karcinoma je veća što smo ranije dobili opekline. Ljudima koji su imali pet ili više težih opeklina tijekom djetinjstva ili adolescencije rizik od nastanka melanoma povećava se dva puta. Zato je vrlo važno zaštititi djecu od sunca”, kaže dermatologinja dr Ivana Manola.

“Kod odabira zaštitne kreme za sunce važno je da nema konzervansa i parabena što bi u ranoj dojenačkoj dobi moglo biti štetno”, savjetuje pedijatar dr Milivoj Jovančević, piše 24sata.hr.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6