Portal 072info

Bebe koje spavaju odvojeno od roditelja ranije i brže utonu u san

Također, manje se bude noću kako bi jele i duže spavaju. Roditeljima je lakše da ih uspavaju, a i sami imaju bolji san, tvrdi se u istraživanju.

Liderica studije dr. Jodi Mindell iz Dječije bolnice u Philadelphiji kazala je kako su ove bebe navikle da se same uspavljuju. Ova studija kontradiktorna je s onom koju je uradila Američka asocijacija pedijatara u kojoj se tvrdi kako se preporučuje da bebe prvih šest mjeseci spavaju s roditeljima jer se na taj način smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

U istraživanju koje tvrdi da bebe trebaju spavati u prostorijama odvojenim od roditelja učestvovali su roditelji od 6.236 novorođenčadi između šest i 12 mjeseci u SAD-u, te roditelji 9.798 beba iz Australije, Brazila, Kanade, Velike Britanije i Novog Zelanda.

“Postoji veliki broj razloga zbog čega bebe spavaju bolje u svojoj sovi, a glavni je taj što se same uspavaju. Ipak, otkako je izašlo istraživanje Američke asocijacije pedijatara ljekari se muče s tim šta da kažu roditeljima. Nakon što prođe šest mjeseci i rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta roditelji trebaju odlučiti šta je najbolje za njih i cijelu porodicu, te omogućiti svima kvalitetan san koji je potreban”, rekla je Mindell.

Otkrića su objavljena u žurnalu Sleep Medicine.

Klix.ba

Podijelite članak