Bebe osjećaju bol baš kao i odrasli

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prvo istraživanje magnetskom rezonancijom na bebama pokazalo je da one osjećaju bol na isti način kao i odrasle osobe, kad su izložene istoj vrsti bolnih podražaja.

Britanski znanstvenici sa sveučilišta Oxford uočili su da je 18 od 20 područja mozga, koja su kod odraslih osoba aktivna tijekom bolnih podražaja, aktivna i kod beba.

Rezultati istraživanja sugeriraju i da je prag boli kod beba niži i iz njega proizlazi potreba preispitivanja dosadašnje prakse u ublažavanju boli kod beba.

Znanstvenici su uz pomoć magnetske rezonancije pratili reakciju mozga usnulih beba na podražaje blagog intenziteta po tabanima koji bi odgovarali “bockanju olovkom”.

Također utvrdili su da je na podražaj višestruko manjeg intenziteta beba imala jednaki odgovor kao odrasla osoba što sugerira da je prag boli kod beba puno manji.

“Očigledno nam bebe ne mogu ništa reći o svom doživljaju boli i teško je donositi zaključke samo na temelju promatranja bebe”, kaže voditeljica istraživanja Rebeccah Slater, pedijatrica s Oxfordskog odjela za bolesti dječje dobi.

“Neki su tvrdili da mozak beba nije dovoljno razvijen da stvarno osjećaju bol… no, naše istraživanje daje snažne dokaze da to nije tako”.

Još prije 3o-ak godina bilo je uobičajeno operirati bebe uz neuromukularne blokatore ali bez sredstava za ublažavanje boli.

Prošle je godine analiza postupaka za ublažavanje boli u neonatalnim jedinicama intenzivne njege pokazala da, iako bebe trpe prosječno 11 bolnih procedura dnevno, 60 posto ih ne dobija nikakva sredstva protiv boli.

“Naše istraživanje sugerira ne samo da bebe trpe bol nego da su na njega i osjetljivije od odraslih osoba”, kaže Slater.

“Ako dajemo sredstva protiv boli starijem djetetu prije zahvata onda bismo morali razmotriti i davanje analgetika bebi.”

U okviru istraživanja proučavana je reakcija 10 zdravih beba starih između jednog i šest dana i deset odraslih zdravih osoba u dobi od 23 do 36 godina.

Bebe su u pratnji roditelja i liječnika snimane magnetskom rezonancijom i u većini slučajeva zaspale bi tijekom snimanja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu eLife.