Beč će 2026. dobiti potpuno automatizovanu liniju podzemne željeznice

Podijelite vijest

Beč će od 2026. sa novom linijom metroa U5 dobiti prvu potpuno automatizovanu liniju podzemne željeznice. U sklopu priprema za potpuno automatski rad linije U5, trenutno je u toku modernizacija prethodne dionice rute U2, između Karlsplatza i Schottentora.

Na stanicama Karlsplatz, Museumsquartier, Volkstheater i Rathaus bit će postavljeno ukupno 144 peronskih paravan vrata i 16.000 kvadratnih metara staklenih površina, saopćile su gradske vlasti.

“Ugradnjom prvih peronskih paravan vrata, postepeno se približavamo budućnosti bečke podzemne željeznice. Potpuno automatski rad javnog prijevoza značit će još više udobnosti i pouzdanosti za putnike u budućnosti”, rekao je član gradske vlade zadužen za javna preduzeća Peter Hanke.

Građevinski tim će u narednih nekoliko mjeseci postaviti ukupno 144 platformskih vrata između stanica Karlsplatza i Rathausa. Kao priprema, rubovi platforme su morali biti ojačani ili obnovljeni.

Peronska paravan vrata u metrou (Foto: Johannes Zinner)
Peronska paravan vrata u metrou (Foto: Johannes Zinner)

Sa automatizovanim radom vozovi će mogu voziti neometano i time još pouzdanije. Kada voz stigne i zaustavi se direktno ispred velikih vrata perona, putnici vrata mogu otvoriti pritiskom na dugme za ulazak u voz, saopćile su vlasti Beča.


Podijelite vijest