Portal 072info

BEČ: Na Evroviziji 39 država, BiH ne učestvuje

Poznat je konačni spisak država koje će učestovati na izboru za pjesmu Evrovizije u maju 2015. godine, saopćio je Compress Sarajevo. U Beču će nastupiti 39 zemalja, odnosno dvije više nego u Kopenhagenu 2014. godine.

Zemlje učesnice su: Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bjelorusija, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Grčka, Holandija, Irska, Island, Izrael, Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švicarska i Velika Britanija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Generalni direktor Austrijske radio-televizije ORF Alexander Wrabetz naglašava da se posebno raduje povratku Češke, Kipra i Srbije na ovo muzičko takmičenje i ujedno najveći televizijski show.

Jon Ola Sand, supervizor Evrovizije ispred “Evropske radiodifuzne unije” (EBU) objašnjava da su oni i ORF tokom cijele godine bili u kontaktu za mnogobrojnim TV kućama kako bi ojačali brend “Eurosong” i predstavili prednosti učešća na takmičenju. Naglašava da je ORF bio odličan partner u ostvarivanju ciljeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sve države koje su učestvovale u Kopenhagenu, izuzev Ukrajine, imaće svog predstavnika u Beču. Kipar i Srbija se vraćaju na binu nakon učešća 2013. godine u Švedskoj, a Češka nakon pet godina pauziranja.

Kako se navodi u saopćenju, 33 zemlje će nastupati u dva polufinala – 19. maja 16 učesnica, a 21. maja 17 učesnica. Raspored učešća u dva polufinala biće objavljen 26. januara nakon izvlačenja u bečkoj vijećnici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Finale će biti održano 23. maja, a osiguran nastup ima velika petorka – Francuska, Italija, Njemačka, Španija i Velika Britanija, te Austrija kao domaćin.

Na Evroviziji neće učestvovati: Andora, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Monako, Slovačka, Turska i Ukrajina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME