Beč razvio novi LAMP test na koronavirus, daje rezultate za pola sata

Screenshot 3 1365
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

ečka klinika Donaustadt razvila je novi LAMP test na koronavirus koji može otkriti genetski materijal virusa za 30 minuta, a koji je, u saradnji s bečkom firmom Ingenetix, certificiran za evropske zemlje.

Kao i kod standardne procedure za otkrivanje koronavirusa, PCR testa, i ovim testom se dolazi do malih količina genetskog materijala virusa, ali za razliku od PCR testa, ne iziskuje upotrebu laboratorijskih aparata visoke tehnologije.

LAMP metoda (“Loop-mediated isothermal amplification”) postoji već 20 godina. Razvili su je bečki naučnici, a proteklih mjeseci je, kada je potražnja za različitim mogućnostima testiranja na koronavirus bila velika, unaprijeđena na bečkom Institutu za molekularnu patologiju i na Institutu za molekularnu biotehnologiju pri Akademiji nauka u Beču.

Nasljedni materijal virusa se umnožava na temperaturi od 63 stepena, dok je kod PCR testa izmjena temperature kompleksna i precizna, što je moguće postići samo pomoću specijalnih aparata, a procedura traje tri do četiri sata. Prednost LAMP testa, u odnosu na sve dosadašnje testove, je njegova jednostavnost i brži dolazak do rezultata. Nakon uzimanja brisa iz ždrijela, uzorak se otapa u fiziološkoj otopini te se, bez prethodne pripreme i obrade uzorka, pokreće LAMP reakcija.

Test brzo prepoznaje postojanje i veoma malih količina virusa zbog čega je u upotrebi kod osoba s relativno slabim virusnim opterećenjem, npr. u staračkim domovima ili bolnicama. Medicinsko osoblje se može testirati pravovremeno i veoma precizno.

Prema bečkim naučnicima LAMP testom se zatvara šupljina između nedovoljno preciznih brzih antigenskih testova i standardne PCR metode.

Klix

GODISNJICA
MARKETING