Bećirović: Dodik je danas javno potcrtao da RS ne može donositi odluke bez državnih organa

becirovic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović reagirao je na današnju izjavu Milorada Dodika koji je rekao “da nema nikakav problem da ovdje dođe sada sto hiljada vojnika NATO-a i da okupiraju ovu zemlju”.

“Ali potrebno je pribaviti saglasnost nadležnih organa, a nadležni organ je Predsjedništvo. A ja, koliko znam, još uvijek sjedim u tom Predsjedništvu i nikada neću dati saglasnost da bilo čije, ni NATO-ove ni ruske niti bilo čije trupe, ovdje dođu”, stoji u Dodikovoj izjavi.

Bećirović je to komentirao na društvenim mrežama.

“Dakle, danas je Dodik, svjesno ili nesvjesno, javno i poslije dužeg vremena potcrtao da u državi Bosni i Hercegovini postoje nadležni državni organi koji moraju davati saglasnost. To, između ostalog, znači i da entitetski organi vlasti u RS-u ne mogu donositi nikakve jednostrane i antidejtonske zakone i odluke već da se moraju poštovati nadležni državni organi vlasti”, napisao je Bećirović.

Dodaje da je vrijeme Dodik “prekine sa svojom providnom i jadnom politikom jer iz dana u dan postaje sve više kontradiktoran”.

“Vrijeme je Dodik objasni kako, po njegovom nalogu i uputstvu, entitetski organi vlasti mogu rušiti pravni poredak države Bosne i Hercegovine, bez bilo kakve saglasnosti državnih organa vlasti, a kako državni organi vlasti ne mogu odlučivati bez njegove saglasnosti?! Kakva je to pravna i politička logika?! Postoji li takva logika odlučivanja u bilo kojoj državi svijeta?”, stoji u objavi Bećirovića.

Zaključuje da se “Dodik mora prestati blamirati i mora dobro upamtiti da kada potpuno sruši dejtonska pravila ponašanja tada na scenu stupaju neka druga pravila”.

“U antidejtonskom scenariju, na kojem Dodik uveliko radi, neka se nimalo ne čudi kako, u kojem broju i kojom brzinom će doći vojne snage NATO saveza u državu Bosnu i Hercegovinu”, navodi Bećirović.