Screenshot 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Posljednje ekonomske trendove u našoj zemlji za portal Klix.ba komentarisao je Damir Bećirović, ekonomista i analitičar sa Visoke škole “Internacionalna poslovno-informaciona akademija” Tuzla. Nakon što je Vlada FBiH izašla s informacijama o rekordnom rastu i rezultatima koji su u nekim područjima najbolji u našoj historiji, uslijedili su različiti komentari, pretežno kritički.

FIXGEHALT

U komentaru za naš portal Bećirović kaže kako je očito da u ovoj godini sa relaksiranjem protu-pandemijskih mjera svjedočimo boljim makroekonomskim pokazateljima nego prošle godine, što je i razumljivo s obzirom na zaključavanje i strah koji je vladao u proljeće 2020. godine.

“Podaci iz prvog kvartala govore da je BDP u našoj zemlji narastao za 1,5 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, što nije ništa spektakularno i ukazuje na blagi oporavak. Iako još uvijek nisu objavljeni podaci za drugi kvartal, na osnovu podataka zemalja iz okruženja, možemo očekivati dvocifreni rast BDP, ali podsjećam da je i pad prošle godine u ovom kvartalu bio dvocifren”, kaže on.

Dodaje kako je to rezultat prvenstveno oporavka potrošnje, te može se reći neočekivanoga rasta izvoza koji je uvjetovan promjenom strukture potrošnje i investicijama na izvoznim tržištima.

LIDER

“Po mom mišljenju ovaj ‘odbijanac’ od dna na kome smo bili prošle godine, će se značajnije osjetiti i u trećem kvartalu, a do kraja godine mislim da će efekti post-pandemijskog potrošačkog optimizma polako kopniti i vratit ćemo se u ‘normalu’. Vlast će naravno sebi pripisati rezultate rasta ekonomije, kao što je pandemiji pripisala pad ekonomije u prošloj godini. Ono što je veliki probleme je izgledno zaoštravanje do sada neviđene ekspanzivne monetarne politike u SAD i EU, pogotovo što sada imamo i strah od inflacije, što će vjerovatno usporiti svjetsku ekonomiju u narednim godinama. Tada ćemo vidjeti prave rezultate rada naših vlasti i šta su stvarno učinili na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja”, zaključio je on.