Bećirović: NATO ostaje u BiH, Dodik ne mora ostati

denis becirovic pixsell
Podijelite vijest

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine reagovao je na izjavu Milorada Dodika u kojoj tvrdi da “NATO nema nikakvu ulogu u Bosni i Hercegovini”.

– Put ka punopravnom članstvu u NATO-u sastavni je dio bosanskohercegovačkog zakonodavstva. U Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, koji su izglasali i parlamentarci iz reda SNSD-a, precizno je navedeno da će državne institucije Bosne i Hercegovine provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a – izjavio je Bećirović.

ČITAJ JOŠ:  Bećirović: Pametno i odgovorno da, huškački i neodgovorno ne

Korist od članstva u NATO-u će imati svi

On je istaknuo kako Milorad Dodik omalovažavanjem uloge i važnosti NATO-a svjesno dezinformiše javnost i to s ciljem sticanja jeftinih političkih poena u izbornoj godini.

– Svim državljanima Bosne i Hercegovine, pa i onim koji podržavaju politiku Milorada Dodika, mora biti jasno da je Bosna i Hercegovina država koja je odlučila da se kreće ka članstvu u NATO-u, ali i da prijem naše zemlje u NATO ne ide na štetu nijednom pojedincu ili etničkoj grupi – već upravo suprotno – poručio je Bećirović.

ČITAJ JOŠ:  "Oslobodio sam više teritorije BiH nego svi generali ARBiH koji su podržali Bećirovića. Ja od SDA nikad ništa nisam imao, uključio sam se zadnjih par godina zato što vidim čemu ovo sve vodi" 

Dodao je kako će korist od članstva u NATO-u imati svi građani Bosne i Hercegovine s obzirom na to da prijem u članstvo znači očuvanje mira i sigurnosti u zemlji, jačanje saradnje u oblasti odbrane i obrazovanja, ali i jačanja same bosanskohercegovačke ekonomije.

“Protivnici NATO-a rade na štetu mira i suživota”

– NATO ne predstavlja prijetnju nijednom državljaninu Bosne i Hercegovine. Stava sam da se NATO-u mogu protiviti samo one politike koje rade direktno na štetu mira, suživota i ekonomskog razvoja naše zemlje – istakao je Bećirović.

ČITAJ JOŠ:  General Armije RBiH Vahid Karavelić: Denis Bećirović je hrabar i pouzdan čovjek!

Miloradu Dodiku na kraju je poručio: “NATO ostaje u Bosni i Hercegovini, a tebi ako je tijesno ne moraš ostati. I to prenesi svojim nalogodavcima u Moskvi i Beogradu”.

Avaz


Podijelite vijest