Bećirović o drugoj godišnjici ruske agresije na Ukrajinu: BiH “rame uz rame” sa zemljama slobodnog svijeta u osudi

Bećirović o drugoj godišnjici ruske agresije na Ukrajinu: BiH “rame uz rame” sa zemljama slobodnog svijeta u osudi

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović osvrnuo se na drgu godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu.

Uz objavu na društvenim mrežama, postavio je o fotografiju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koja je nastala tokom Bećirovićeve posjete Kijevu u avgustu 2023. godine.

– Već dvije godine traje agresija Ruske Federacije na nezavisnu i suverenu Ukrajinu. Pune dvije godine principijelno podržavam pravo na samoodbranu Ukrajine, odnosno njeno pravo da brani nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Za Bosnu i Hercegovinu je izuzetno važno da se u teškim vremenima nalazi „rame uz rame“ sa zemljama slobodnog svijeta u osudi otvorene ruske agresije na nezavisnu državu Ukrajinu, punopravnu članicu Ujedinjenih nacija (UN) – poručio je Bećirović.

Dodao je da je veoma važno da se Bosna i Hercegovina, zajedno s drugim demokratskim zemljama, na međunarodnom planu, pridružuje diplomatskim akcijama kojima se pokazuje solidarnost s Ukrajinom, a Ruska Federacija osuđuje za nepoštivanje međunarodnog prava.

– Posebno treba istaći pozitivnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina u 2023. stoprocentno uskladila vanjsku politiku s zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. To je najbolji odgovor proruskim trabantima u našoj državi.

Država Bosna i Hercegovina će nastaviti insistirati na poštivanju osnovnih principa međunarodnog prava sadržanih u Povelji UN-a, Deklaraciji iz 1970. godine i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima, a kojima se normiraju temeljna prava i dužnosti država u međunarodnim odnosima – istakao je.

Naglasio je da ruska agresija na Ukrajinu i promijenjene geopolitičke okolnosti jasno determiniraju da je ubrzano integriranje države Bosne i Hercegovine u EU i NATO najefikasniji način za sprečavanje destabilizacije regije Zapadnog Balkana.

– U tom kontekstu od velike važnosti je da Evropsko vijeće u martu ove godine donese odluku o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine s EU – zaključio je Bećirović.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE