Bećirović o izborima u Sloveniji: Poraz putinovaca i osovine koja je radila protiv BiH

Zijad becirovic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, ocijenio je da parlamentarni izbori u Sloveniji predstavljaju važnu prekretnicu u političkom razvoju Slovenije.

Podsjetimo, apsolutni pobjednik izbora je Pokret sloboda Roberta Goloba sa 35,8 posto glasova. Vladajući SDS Janeza Janše doživio je poraz dobivši 22,5 posto glasova.

Antifašistička nacija

„Pobjeda Pokreta Sloboda i Roberta Goloba šalje snažnu poruku da su birači u Sloveniji pokazali političku zrelost i odgovornost, jer su rekli veliko „NE“ retrogradnoj politici Janeza Janše i Slovenske demokratske stranke (SDS), koja je od Slovenije htjela napraviti “malu Mađarsku”, a od Janše malog Orbana. Slovenci su se sa olovkom u ruci suprotstavili Janši, koji je izjavljivao da mu je potrebno pet godina da “oslobodi” Sloveniju, a što u prevodu znači da promijeni mentalni sklop Slovenaca, koji su izrazito antifašistička nacija u njenu suprotnost“, kaže Bećirović za Radiosarajevo.ba.

Parlamentarni izbori su, ističe Bećirović, predstavljali svojevrsni plebiscit, jer je takva antievropska politika mobilizirala biračko tijelo i izlaznost od 70 posto potvrdila je demokratsku opredijeljenost birača da kaže „NE“ jednoj takvoj politici.

„Podsjetimo se “non-papera”, koji se pripisuju Janezu Janši i slijeda događaja na Zapadnom Balkanu, koji su u praksi potvrdili njihovo postojanje. Cilj “non papera” je prekrajanje granica i destabilizacija Balkana, koja je u ruskom interesu. Viktor Orban je satelit Vladimira Putina u EU i NATO, a Janez Janša Orbanov satelit. Zato su parlamentarni izbori u Sloveniji predstavljaju poraz putinovaca. Ako uzmemo u obzir da su Janši otvorenu podršku pred izbore pružili Milorad Dodik, Andrej Plenković i Viktor Orban jasno je da je pobjedom Roberta Goloba nanesen veliki udarac osovini zla (Budimpešta-Zagreb-Ljubljana), koja intenzivno radi protiv Bosne i Hercegovine i na njenom nestanku“, istakao je.

Istrage u BiH

Janez Janša je, navodi naš sagovornik, itekako vezan za Bosnu i Hercegovinu u kojoj se vodi istrage o navodnim finansijskim malverzacijama i pranjem novca, koji se povezuju sa finansiranjem njegove Slovenske demokratake stranle (SDS).

„Upravo je savezništvo sa Miloradom Dodikom ojačano i zbog istraga, jer Milorad Dodik preko svojih kadrova u SIPA i Tužilastvu BiH opstruira i blokira te istrage, a Jansa zauzvrat uzvraća tu uslugu blokiranjem sankcija Miloradu Dodiiku unutar EU zajedno sa “osovinom zla” Budimpeštom i Zagrebom. Zbog toga je važno da se nad istragom provede monitoring i istraga profesionalno okonča i pokrenu odgovarajući postupci. To je ujedno test za policijsko-tužilački i obavještajno-sigurnosni sektor u BiH“, zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo