Bećirović se nahvalio rezultatima posjete SAD-u: Nužno je ojačati savezništvo

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas po okončanju posjete Washingtonu da će se jačati bosansko-američko savezništvo iskovano u najtežim vremenima za opstanak države Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se tokom posjete Bijeloj kući, Kongresu i Pentagonu susreo sa američkim kongresmenima, senatorima i visokim zvaničnicima Vlade SAD-a.

– Argumentima sam ukazao na važnost da BiH što prije postane članica NATO-a i Evropske unije – istakao je Bećirović.

Dodao je da su njegovi stavovi dosljedni i jasni i u Sarajevu, i u Bruxellesu i u Washingtonu i u bilo kojem drugom gradu, a to je da je, ako želimo postati dio euro-atlanske zajednice, nužno ojačati savezništvo sa SAD-om.

Naveo je da su u prethodnim godinama anti-bosanski krugovi snažno lobirali protiv BiH u SAD-u, čemu se potrebno suprotstaviti strateškim djelovanjem.

Bećirović je naglasio da njegov zadatak nije da bude popularan već odgovoran i ozbiljan.

– U najtežem periodu za našu zemlju SAD su podršku za BiH i njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. SAD su među prvima priznale nezavisnost BiH i otvorile ambasadu u BiH – poručio je Bećirović.

Podsjetio je da je i tadašnja ambasadorica SAD-a u UN-u Madeleine Albright građanima opkoljenog Sarajeva poslala podršku riječima “ja sam Sarajka” i poručila da su budućnost BiH i SAD-a nerazdvojni.

GODISNJICA
MARKETING