Bečka policija traži uposlenike sa stranim porijeklom

Bečka policija traži uposlenike sa stranim porijeklom

Policija u Beču traži oko 600 novih uposlenika godišnje. Od 2007. godine Bečka policija u saradnji sa Odjeljenjem za integraciju kroz promotivne događaje “Potreban si Beču!” pokušava da pridobije zaposlene sa stranim porijeklom.

Svake godine Odjeljenje za integraciju organizuje četiri događaja pod sloganom “Potreban si Beču!” (Wien braucht dich!). Na događaje su pozvani svi građani sa migracijskimporijeklom.

„Beč je raznolik grad i tu raznolikost želimo prenijeti u sve sfere života. Projekatzapošljavanja Bečlija sa stranim porijeklom je važan korak ka dobrom suživotu u Beču. Građani koji imaju strano porijeklo daju svoj doprinos kroz različita iskustva i znanje stranih jezika što u policijskom poslu predstavlja prednost. Također je značajno da se raznolikost vidi u organima izvršne vlasti kako bi se uklonio strah i izgradilo povjerenje kada je u pitanju osjetljiva tema bezbjednosti“, izjavio je Christoph Wiederkehr, zamjenik gradonačelnika i član gradskog vijeća zadužen za integraciju.

Preduslov za prijavu na radno mjesto je austrijsko državljanstvo, a zemlja rođenja nije presudna. U toku postupka upošljavanja provjeravaju se fizička spremnost, znanje njemačkog i matematike. Svi koji uspješno završe testiranje mogu započeti dvogodišnju policijsku obuku.

U policiji se trebaju naći predstavnici svih etničkih grupa u Beču kako bi došlo do razmjene iskustava i upoznavanja različitih kultura. Međutim pored lične koristi tu je i strateška prednost, jer znanje i iskustvo uposlenika sa migracijskim porijeklom za policiju pružadodatnu vrijednost prilikom opservacije, ispitivanja i umrežavanja.

Copyright: PID/Markus Wache

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica