Beganović: Žele me u omladinskom pogonu Čelika

Beganović: Žele me u omladinskom pogonu Čelika

Elvedin Beganović je prve nogometne korake napravio u dresu zeničkog Čelika, za koji je odigrao približno 200 zvaničnih utakmica i postigao desetak golova.

Igračku karijeru je, također, završio na Bilinom polju, gdje je i prvi put sjeo na klupu kao šef stručnog štaba. Uspješno je nosio i dresove Sarajeva, Travnika, njemačkog Remšajda i turskog Erzurumspora.

Slavlje na Koševu

“Čelik je, kao klub, puno toga uradio za mene, a mislim i da sam ja odigrao kvalitetno te utakmice. Za svu svoju karijeru, igračku i trenersku, zahvalan sam Čeliku”, kaže nekadašnji ljubimac zeničkih navijača, koji je upisao i tri nastupa za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Moj debi za reprezentaciju bio je 1997. na Koševu protiv Danske, kada smo pobijedili 3:0. Imao sam 26 godina, igrao sam u drugom poluvremenu i danas se naježim kad se sjetim tih trenutaka. Nakon što se završila utakmica, trčali smo još pola sata oko terena i slavili s publikom. Tad je bilo nezamislivo da dobijemo Dansku, za koju su igrali Peter Šmajhel (Schmeichel), Brajan Laudrup (Brian) i druge zvijezde”, kaže Beganović.

Izboriti EP

Nekadašnji stoper vjeruje da naš državni tim očekuju svijetli dani.

“Vjerujem da ćemo uspjeti izboriti naredno Evropsko prvenstvo, a za budućnost se ne trebamo brinuti. Dovoljno je pogledati kakve rezultate prave naši juniori i kadeti”, kaže Beganović.

Elvedin danas ima trenersku UEFA-inu profi licencu. Prvi put je na klupi Čelika u 14 utakmica imao samo jedan poraz.

“Vodio sam još Travnik, Mladost i kakanjski Rudar i ponovo Čelik u dva navrata. Ljudi u rukovodstvu su smatrali da s mojim kvalitetama mogu pomoći u omladinskom pogonu i danas sam tu. Nadam se da će dolaskom investitora sve to krenuti bolje”, kaže Beganović, koji pamti i Čelikove utakmice s turskim Denizlisporom i belgijskim Gentom 2001. u tadašnjem Intertoto kupu.

SportZDK

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE