Portal 072info

Benjamin Burić priprema se u rodnom Maglaju: Manji klubovi će teško preživjeti

873x4005
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Benjamin Burić, bh. reprezentativac i član njemačkog Flensburga, kao i brojni drugi sportisti i sportistkinje, već tri mjeseca je udaljen sa sportskih terena.  U Maglaju je, nakon obavezne samoizolacije, počeo s treninzima. 

Velika prepreka

– Džabe što mi trčimo i individualno treniramo, kada nema rukometa, kontakta i nema lopte. Bundesliga bi trebala startati početkom oktobra, što znači punih sedam mjeseci bez rukometa, moglo bi biti i povreda, a ko se pokaže bolji i spremniji, taj će nešto postići naredne sezone – priča Benjamin i nastavlja: 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Osim fizičkih ograničenja, teško je cijelu situaciju i psihički podnijeti. Meni je psihološka prepreka nošenje maske, ali poštovao sam sve mjere. Svima je teško, ne samo sportistima“.

Kako kaže, odlukom da Kil bude prvak, u Flensburgu nisu bili zadovoljni. Dijelila su ih svega dva boda. Mišljenja je da je odluka o prekidu sezone prerano donijeta.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– U Flensburgu smo izgubili sve, Bundesligu, Ligu prvaka, Kup i ovakva odluka nam je teško pala – naglašava jedan od najboljih golmana svijeta.

Ono što je zabrinjavajuće za veliki broj klubova, svakako je ekonomska situacija koju je izazvao koronavirus.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Kako će sve ovo preživjeti klubovi, ali i reprezentacije, teško je reći. Rukomet je sport koji živi od sponzora, a i oni su u velikim gubicima. Čuli smo da je teška situacija u manjim klubovima, njima je nemoguće igrati bez prisustva publike. Kiel i Flensburg su veliki klubovi, ali cijela ova korona situacija je veliki udar na klupske budžete i igrači će to sigurno osjetiti – naglasio je Burić.

Teška grupa

Protivnici bh. tima u kvalifikacijama koje počinju u novembru ove godine, voljom žrijeba će biti Njemačka, Austrija i Estonija.  

– Grupa jeste teška, ali je prolaz moguć. Njemačka je apsolutni favoriti, Austrijanci su se digli, podmladili reprezentaciju i dosta pokazali na posljednjem EP. Prilika da pokažemo karakter ekipe je sa Estonijom, iako smo gubili od njih nekoliko puta. Siguran sam da ćemo se boriti za drugo mjesto – mišljenja je bh. internacionalac.

Novi ugovor

Uskoro bi trebala biti donesena odluka kako će se u Njemačkoj igrati naredna sezona. Krajem jula počinju pripreme, sezona starta 1. oktobra, ranijih godina polovinom augusta. 

– Sa Flensburgom sam, na obostrano zadovoljstvo, produžio ugovor da 2024. godine. Odluku nije bilo teško donijeti jer nastavljam da igram za najbolji klub u Njemačkoj i jedan od najboljih u Evropi – rekao je Burić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6