Benjamin Tahirović za Klix.ba: Tepsija pite je nezaobilazna, pjevao sam “Miljacku'” kao debitant

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Debitant u dresu Zmajeva Benjamin Tahirović u punom sjaju je zablistao u meču protiv Islanda, a danas smo u Trening centru NS BiH u Zenici s njim razgovarali o Romi, životu, posjetama Bosni i Hercegovini te velikom Jose Mourinhu.

Odmah na početku Tahirovića smo pitali kako je protekla noć te da li su se slegle emocije nakon sinoćnjeg debija u kojem je bio besprijekoran, bez ijednog pogrešnog dodavanja.

“Sve je bilo super. Od kada sam dobio novost da ću igrati u prvoj postavi, emocije su krenule navirati. Od zagrijavanja, ovacija, izlaska na teren i himne sve je išlo ka nekom posebnom osjećaju. Ipak, prvi pas se desio i malo je popustilo”, kazao je Tahirović.

Na pitanje da li je očekivao da će imati 32 uspješna pasa čime je perfektno odradio svoj zadatak na Bilinom Polju, kazao je da se taktika znala prije utakmice te da je znao kolika je odgovornost na njemu.

“Imali smo tu taktiku da ja igram ulogu zadnjeg veznog, da uvijek pravim balans u ekipi i da sam neka vrsta pivota ispred naše odbrane. Znam da je ta pozicija puno važna i ako se pogriješi da možemo biti kažnjeni. Nisam izašao na teren i mislio da neću nijedan pas pogriješiti, ali bilo je kako je bilo i sretan sam zbog toga”, dodaje naš sagovornik.

Ističe da nije bilo pritiska od atmosfere jer je igrao pred 60.000 navijača Rome, tako da se navikao nositi s tim. Ipak, zadovoljan je odnosom ekipe, igrača i stručnog štaba koji su pružili ruku, podršku, a posebno je pohvalio Edina Džeku koji mu je idol uz Miralema Pjanića.

Tahirović u slavlju sa Krunićem i saigračima (Foto: E. M./Klix.ba)

Tahirović u slavlju sa Krunićem i saigračima (Foto: E. M./Klix.ba)

“Džeko je jedan od ako ne i najveći u bh. nogometu. Dao nam je podršku, bio je pravi motivator, govorio je u pozitivi i davao nam je veliku i značajnu podršku”, izjavio je Tahirović.

Mnogo mu je u postavci igre pomogao i Elvir Rahimić kojeg se ne sjeća toliko s obzirom da je bio dosta mlad dok je ovaj bh. veznjak igrao. Naglasio je da mu je pomogao kako da uspostavi balans u igri, šta da radi i kako da komunicira s timom s obzirom da vidi sve što se dešava iza leđa igrača.

O dešavanjima u Romi i manjoj minutaži kazao je da je zahvalan svemu što mu je Mourinho pružio, pa i dva nastupa od prve minute od sedam utakmica. Ističe da je njegova odluka da ima manju minutažu, ali da to nije toliko bitno koliko je bitno da su u četvrtfinalu Evropske lige.

“Zahvalan sam Mourinhu. Igrači koji igraju na mojoj poziciji su velikog kvaliteta, postoji konkurencija. Mlad sam, ali ja svaki dan moram da radim i učim i to što sam mlad ne igra nikakvu razliku. Special One je zahtjevan i nije džaba takvog nadimka s obzirom šta je sve osvojio i najbolji je”, dodao je naš sagovornik.

Tahirović kaže da odličan odnos ima i sa Nemanjom Matićem.

“On je vrhunski igrač, ali i još bolja osoba. Pokušavam što više naučiti od njega, šta radi na terenu svakog trenutka. Imamo dobar odnos i izvan terena, stariji je od mene, ali je jako dobar kao osoba”, izjavio je Tahirović.

Tahirović je kazao da je do 17. godine svake godine dolazio u Bosnu i Hercegovinu kod nane kod koje je nezaobilazna bila velika tepsija pite, a u nastavku razgovora je kazao da voli bh. kuhinju i da svaku priliku koristi da bude sa svojom porodicom.

“Uvijek sam osjećao Bosnu kao svoju domovinu, kuću. Bio sam u novembru četiri-pet dana i onda sam se vratio u Italiju. Uglavnom budem s porodicom, jer smo često odvojeni, živim sam u Italiji tako da kada dođem ovdje najviše volim provoditi vrijeme s njima. Nemam nekog opuštanja ni prije utakmice ni u slobodno vrijeme. Fokusiram se što bolje, imam neku muziku koju slušam, koja mi pomaže da uđem u ‘match mood’. Ne bi valjalo da se opustim. Idem što jače, što agresivnije. Još sam mlad, imam dosta vremena da dobijem iskustvo koje mi treba, ali mislim da sam na dobrom putu. Na playlisti imam pjevača iz BiH, a najbolji su Halid Bešlić i Haris Džinović. Jučer smo morali pjevati, pa sam kao debitant na večeri pjevao ‘Miljacku'”, kaže Tahirović te dodaje:

“U Bosni je nezaobilazna ona velika tepsija pite. I u Švedskoj dok sam bio jeli smo uvijek pitu, grah, ćevape.”

Djevojke još uvijek nema, u slobodno vrijeme nekada igra igre, ali najviše se fokusira na sebe i da mu dan ide po planu, odnosno, da radi ono što mu je potrebno organizmu kako bi bio još bolji.

“Imam svoje rutine, šta pijem prije spavanja, koliko vode pijem u toku dana. Ulažem u sebe jer je to nogomet, to je naš posao. Znali smo ako želimo da postanemo nogometaši da moramo raditi stvari koje drugi ne rade. Često sam ostajao kući dok su moji prijatelji izlazili. U Romi imam svoju dijetu i to pratim 100 posto. Ako igrač koji igra na mojoj poziciji radi što ja ne radim, on postaje bolji od mene. Disciplina je bila teška kada sam tek došao u Romu, da se naviknem, bila je velika razlika između Švedske i Rome, ali ništa ne bih mijenjao i sve mi to pomaže iako imam 20 godina”, izjavio je Tahirović.

Na kraju je kazao da su kvalifikacije krenule na najbolji mogu način te da još ne razmišljali o drugim utakmicama. Sav fokus je na Slovačkoj.

“Ne možemo sada gledati Portugal, sada gledamo Slovačku koja nam je fokus. Moramo igrati organizovano i to je najbitnije. Imamo jako dobre šanse za Evropsko i cilj nam je sve pobijediti”, zaključio je Tahirović u razgovoru za Klix.ba.

Ovaj igrač rođen je 3. marta 2003. godine u švedskom gradu Spanga i sjajno govori bosanski jezik, a prije dolaska u Romu nastupao je za Djursholm i Vasalunds.

Klix.ba