Benjamina Karić: Potrebno nam je više političke kulture, a Bogićević mi je prvi čestitao

Tridesetogodišnja Benjamina Karić (SDP) najmlađa je gradonačelnica u historiji Sarajeva. Zakletvu je položila na svoj rođendan, a na vruću stolicu stiže nakon što su od kandidature odustali Bogić Bogićević, a zatim i Nijaz Skenderagić.

U prvom intervjuu za Klix.ba gradonačelnica glavnog grada Bosne i Hercegovine govorila je o svom radu prije izbora na ovu poziciju, najavila je nove projekte i predstavila svoju viziju Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine.

Najmlađa ste gradonačelnica u historiji Sarajeva, s tek napunjenih 30 godina. Građani su već prilično upoznati o vašoj akademskoj karijeri. Možete li nam ukratko reći čime ste se bavili nakon završetka fakultetskog obrazovanja, da kažemo na poslovnom polju?

Prije svega predstavlja mi neizmjernu čast, a isto tako osjećam veliku odgovornost i obavezu koju imam, prije svega, prema svim građankama i građanima Sarajeva, ali i prema svim građankama i građanima cijele domovine, prvenstveno imajući u vidu činjenicu da se radi o glavnom gradu države Bosne i Hercegovine.

Moja dosadašnja politička karijera je bila vezana uz Socijaldemokratsku partiju BiH, čija sam članica od 18. godine i gdje sam potpredsjednica od 2019. godine, a prije čega sam bila aktivna u kampanji za člana Predsjedništva BiH prof. dr. Denisa Bećirovića, kao članica izbornog štaba.

U akademskoj karijeri sam prošla sva zvanja od demonstratorice, asistentice, više asistentice i docentice.

Šta mislite o radu bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake, koje biste projekte pohvalili iz ugla obične građanke Sarajeva?

Smatram da je potrebno više političke kulture u političkom životu Bosne i Hercegovine i u našem Sarajevu pa zbog svoje političke kulture u ovom trenutku ne želim komentarisati rad i konkretne projekte svog prethodnika, za to će sigurno biti prostora u daljnjem radu, kada budem imala bolju sliku zatečenog stanja u Gradskoj upravi.

Ono što mogu pohvaliti jeste činjenica da je imao veliku pomoć Kantona Sarajevo u realizaciji projekata poput EYOF-a i obnove Olimpijskog muzeja, gdje je Kanton Sarajevo pružao veliku finansijsku pomoć Gradu Sarajevo, te ću i ja nastojati imati kvalitetnu saradnju s Kantonom Sarajevo i općinama u sastavu Grada Sarajeva. Drago mi je da je moj prethodnik nastavio projekte svojih prethodnika, prije svega gradonačelnika Alije Behmena, kao što su EYOF i Trebevićka žičara, tako ću i ja nastaviti sve dobre projekte.

Da li ste razgovorali s Abdulahom Skakom, šta vam je rekao?

U ranijem odgovoru sam rekla da smatram da je važno imati viši stepen političke kulture, tako da smo organizovali protokolarni susret odmah nakon mog izbora. Planiram u ponedjeljak održati primopredaju dužnosti, nakon čega krećemo raditi.

A s Bogićem Bogićevićem? Ko je prema vašem mišljenju kriv za njegovo “ne”?

Gospodin Bogić Bogićević mi je prvi poslao čestitku na imenovanju i mnogo mi znače njegova čestitka, podrška i savjeti za prve dane na poziciji gradonačelnice. Nadam se da ću u toku mandata imati priliku često razgovarati s Bogićevićem o mnogim stvarima, a posebno viziji razvoja Sarajeva, jer je Bogić Bogićević veliki državnik, ali ono što je još važnije za mene – veliki čovjek. Bogićević je u svojim obraćanjima rekao dovoljno i smatram da nema potrebe da ja nešto dodatno obrazlažem o toj temi.

Smatrate li da je pozicija gradonačelnice tek ceremonijalna i da li se treba mijenjati način izbora gradonačelnika/ce Sarajeva?

Apsolutno podržavam inicijativu za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva i planiram pokrenuti konkretne aktivnosti s Parlamentom Federacije BiH i drugim gradonačelnicima na izmjeni Ustava FBiH, jer je dio koji govori o lokalnoj samoupravi neuređen. U ovom mandatu prije izbora na poziciju gradonačelnice bila sam članica Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te imam iskustva u tom procesu parlamentarnih procedura.

Pozicija gradonačelnice svakako ima ceremonijalne dužnosti, ali i te dužnosni su važne da bi se grad predstavljao dostojanstveno, međutim pored tih dužnosti, radit ću s drugim nivoima vlasti na realizaciji konkretnih projekata.

Iz “Trojke”, a posebno iz SDP-a, proteklih sedmica često se moglo čuti da se odlazeća gradska administracija na čelu s Abdulahom Skakom boji “otvaranja finansijskih ugovora” i onoga što će biti otkriveno. Slijedi li revizija rada prethodnog mandata gradske administracije?

Ja kao gradonačelnica ću biti izabrana dužnosnica svih građana, kao što i zakon kaže, naravno da će političke stranke voditi političku borbu. Ono što ja mogu obećati kao gradonačelnica jeste nulta stopa tolerancije na korupciju, otvaranje i transparentan rad Gradske uprave, reviziju poslovanja i da će Grad Sarajevo potpisati sporazum s Kantonalnim uredom za borbu protiv korupcije, gdje ćemo sarađivati. Pitanje ponašanja “Trojke” i Socijaldemokratske partije BiH, koja je sada lider tog procesa u Gradskoj upravi, je bolje postaviti gradskim vijećnicima, koji će imati veliki dio posla u toj borbi.

Za Sarajevo se često kaže da je prelijep i kulturno-historijski bogat, ali prljav grad. Šta vama smeta, kao građanki Sarajeva, i šta možete obećati Sarajlijama da će se promijeniti nabolje u vašem mandatu, barem ono što se vidi golim okom?

Iako nepopularno zvuči to reći, komunalna djelatnost nije u nadležnosti Grada, međutim moram se složiti s vama i reći da je Sarajevu potreban viši stepen čistoće.

Planiram pokrenuti mnoge projekte iz oblasti zaštite okoliša i zelenih politika. Neki od projekata koje ću pokrenuti s drugim nivoima vlasti jesu izgradnja stotinu parkova i igrališta, pomoć u pošumljavanju naših izletišta, saradnja prilikom postavljanja većeg broja kanti za smeće, pokrenuti da se u gradskoj administraciji koristi samo papir onih kompanija koje imaju certifikat da su posadile novo drveće umjesto onog koje su posjekle za taj papir.

Generacijski projekt kojem ću se ozbiljno posvetiti jeste projekt čiste Miljacke, iako svjesna opasnosti da su četiri godine kratak period, ali i najduži put počinje prvim korakom.

Imate li već u glavi neke projekte koje biste mogli pokrenuti, pa i u saradnji s Kantonom. Znamo da je u prethodnim godinama Sarajevu vraćena žičara, velike proslave Nove godine, a u toku je rekonstrukcija Bistričke stanice i Vidikovca…

Jedan od prvih sastanaka koje planiram održati kada preuzmem dužnost jeste sastanak s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom, kao i s načelnicima četiri gradske općine, gdje ćemo razgovarati o zajedničkoj saradnji na realizaciji projekata.

Odlazeća administracija je imala sreću da ima veliku podršku viših nivoa vlasti u realizaciji pojedinih projekata, zbog čega će i meni biti važna podrška Kantona Sarajevo, gradskih općina i naših međunarodnih partnera. Ranije sam spomenula projekt čiste rijeke Miljacke, koji planiram započeti, moraju se završiti projekti poput Bistričke stanice, privođenja namjeni objekta Vidikovac na Trebeviću i obnova zgrade Vječne vatre. Prioritet će mi biti da pronađemo i rješenje za obnovu kasarne Jajce.

Međutim moj prioritet jeste donošenje Strategije razvoja Grada Sarajeva, jer Grad Sarajevo trenutno nema strategiju, a raditi projekte bez strategije ima isključivo svrhu samopromocije gradonačelnika, a ja nisam došla da radim samopromociju, već razvoj Grada Sarajeva.
Posvetit će se generacijskom projektu čiste Miljacke (Foto: I. Š./Klix.ba)
Posvetit će se generacijskom projektu čiste Miljacke (Foto: I. Š./Klix.ba)

Najavili ste povezivanje bh. gradova, kao i to da je vrijeme da se Sarajevu vrati imidž i istinski epitet glavnog grada BiH. Kako to namjeravate, ukoliko znamo političku i društvenu situaciju u cijeloj zemlji. Skoro pola BiH ne priznaje Sarajevo kao glavni grad. Da li je konačno došlo vrijeme da se mijenjaju paradigme, a da mladi poput vas krenu naprijed i grade prosperitetnu i kvalitetnu budućnost za sve građanke i građane BiH.

Moram vas ispraviti, cijela Bosna i Hercegovina priznaje Sarajevo kao glavni grad, Ustav Bosne i Hercegovine to kaže, također i glavni grad Republike Srpske i Federacije BiH je Sarajevo, to piše u ustavima entiteta. Radit ću sve na tome da ono što piše u ustavima bude i u srcima svih ljudi u Bosni i Hercegovini, kao socijaldemokratkinja uvjerena sam da svi zajedno možemo graditi bolje sutra za svu našu djecu.

Kao gradonačelnica glavnog grada države Bosne i Hercegovine rado ću organizovati posjete drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, a voljela bih da mi prve posjete kao gradonačelnice Sarajeva budu gradonačelnicima Mostara, Tuzle i Banje Luke.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakZavidovićanin koji je pobijedio rak danas pomaže djeci oboljeloj od raka
Sljedeći članakPorodice pacijenata preminulih od korone: Tužićemo KCUS