Benjamina Karić: Zahvalna sam Rami Isaku jer me podržao kad me napao Kabiri, nisam populista

Benjamina Karić: Zahvalna sam Rami Isaku jer me podržao kad me napao Kabiri, nisam populista

Gost današnjeg izdanja Klix Studija s Emelom Burdžović bila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je govorila o aktuelnim projektima, ali i optužbama na njen račun za populizam, kritikama koje je otvoreno dobila od Jasmile Žbanić i Miljenka Jergovića, o novom mandatu i drugim temama.

Ono što je u proteklom periodu izazvalo najviše reakcija na društvenim mrežama su fotografije koje su nastale na Marmara forumu u Istanbulu.

Osim Karić, Forumu je prisustvovao i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak koji je objavljivao niz fotografija u društvu s Karić.

“Uvijek mi je drago da se susrećemo na ovakvim mjestima gdje možemo razgovarati, svako u okviru svojih oblasti, šta radimo, čime se bavimo, ali i prilika mimo samog Foruma da porazgovaramo o našim aktivnostima”, rekla je Karić.

Prvi put se upoznali

Istakla je da je saradnja važna te se raduje kada vidi sve svoje kolege pa i Isaka.

“Gospodin Isak i ja smo se zapravo prvi put upoznali na Marmara forumu, ali pošto ja uvijek iskreno odgovorim, tako će biti i ovaj put, ja sam zaista zahvalna ministru Isaku za sve ono što je profesionalno učinio kada sam ja bila izložena izuzetno jakim i velikim prijetnjama od strane gospodina Amira Gross Kabirija. On je tada sa položaja svoje funkcije, a i lično, meni dao podršku”, rekla je Karić.

Karić je, između ostalog, kazala i kako se odlučila da plati obnovu zvona na Katedrali, objašnjavajući da nije riječ o populističkom potezu.

“Mislim da mi uvijek trebamo njegovati multikulturalnost našeg Sarajeva, ali i da pored toga imamo jednu posebnu odgovornost prema nacionalnim spomenicima. Naša sarajevska Katedrala je nacionalni spomenik BiH i kao takva je mimo vjerskog karaktera, kojeg ja beskrajno poštujem, izuzetno važno kulturno-historijsko naslijeđe svih Bosanaca i Hercegovaca, svih Sarajki i Sarajlija, bez obzira na vjersko opredjeljenje”, naglasila je Karić.

U nastavku emisije je odgovorila na komentare da se miješa u stvari koje nisu njena nadležnost, a u svrhu populizma.

“Ja jako volim ovaj grad. Ja svoje Sarajevo volim svim svojim srcem. Svaki dan šetam ulicama Sarajeva i svaki dan posmatram i gledam šta to mogu učiniti bolje. Grad Sarajevo zbog svog specifičnog položaja ima najmanji budžet i ja to često ističem”, kaže i dodaje da su ovlaštenja Grada skromna, ali da ne može biti nijemi posmatrač.

Zahvalna Bogićeviću

Najavila je da će Grad Sarajevo ove godine rekonstruisati veliki broj objekata nacionalnih spomenika i fasada u historijskom urbanom krajoliku.

Iako iz SDP-a ne kriju da će Karić dobiti njihovu podršku za novi mandat gradonačlnice, smatra da je prerano o tome govoriti i napominje da postoje zakonske porcedure koje se moraju ispoštovati.

Naglašava da želi do kraja mandata učiniti što više za Sarajevo kako bi njeni sugrađani i porodica bili ponosni.

Na pitanje da li su na mjestu kritike SDP-u koji u članstvo u sarajevskoj općini Stari Grad prima vijećnike Sead Škaljića i Jasmin Skorupana koji su optuženi za opstrukcije prilikom izbora Bogića Bogićevića 2020. godine na poziciju gradonačelnika ističe da tada nije ni znala da će biti kandidatkinja.

Svim srcem je, dodaje, zahvalna na podršci Bogićeviću koji ju je prvi posjetio nakon imenovanja.

Rekla je da se Tužilaštvo bavio neeizborom Bogićevića za gradonačelnika i da će ono reći da li se radilo o trgovini utjecajem.

“Dva gradska vijećnika Škaljić i Skorupan su u Gradskom vijeću i ne mogu reći ništa negativno o njihovom radu u Gradskom vijeću. Od prvog dana podržavaju sve što je dobro i kvalitetno za Grad Sarajevo”, kazala je Karić.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE