1637256630 2021 11 13T205954Z 62422156 UP1EHBD1MBTU1 RTRMADP 3 SOCCER WORLDCUP FRA KAZ REPORT 750x460 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 8:50
KATEGORIJA: Sport / Svijet
FIXGEHALT

Bliži se 29. novembar, kada će biti objavljen dobitnik prestižne nagrade “Zlatna lopta“, koja se dodjeljuje najboljem fudbaleru za kalendarsku godinu na izmaku.

NER FIT

Jedan od favorita je napadač Bayern Minhena Robert Lewandowski, a dvojica apsolutnih legendi francuskog sporta, Thierry Henry i Zinedine Zidane, misle da bi nagrađen trebalo da bude njihov sunarodnik Karim Benzema.

U prethodnoj sezoni Beznema je bio drugi najbolji strijelac La Lige – postigao je 30 golova u prethodnoj sezoni i tako izjednačio najbolji rezultat u svojoj karijeri u tom parametru.N1

“Zlatna lopta? Vidjet ćemo šta će se dešavati. Nadam se da ću je dobiti. Drago mi je što sam u konkurenciji. Radostan sam i nadam se da će stvari nastaviti da se ovako razvijaju“, izjavio je 33-godišnji Karim Benzema.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Da budem iskren, nadam se da će Zlatnu loptu dobiti ili Benzema ili N’Golo Kante“, kazao je slavni francuski napadač Thierry Henry.

“Benzema je nevjerovatan fudbaler, imao sam čast da ga treniram. On se dobro slaže sa drugima, zna sve da uradi na terenu i mislim da treba da dobije Zlatnu loptu“, kazao je nekadašnji Benzemin trener u Realu Zinedine Zidane.

U 2020. godini “Zlatna lopta“ nije dodjeljena zbog pandemije virusa korona, koja je skratila mnoga prvenstva, a 2019. nagradu je dobio Lionel Messi – bila je to njegova rekordna šesta nagrada. Dobitnik je 2018. bio Hrvat Luka Modrić, čime je prekinuo desetogodišnji nizu u kojem su “Loptu“ dobijali ili Messi ili Cristiano Ronaldo.

Nakon Messia (6) i Cristiana Ronalda (5), najuspješniji u historiji u ovom izboru sa po tri nagrade su Michelle Platini, Johan Crujiff i Marco van Basten.

LIDER