Portal 072info

Beograd: Sve više mladih ljudi se opija

Na Vojnomedicinsku akademiju /VMA/ u Beogradu godišnje bude primljeno oko 4.500 akutno pijanih osoba, a pola od tog broja čine mladi ljudi, dok se u posljednje vrijeme djevojčice sve više opijaju, rekao je Miodrag Jovanović iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.

Jovanović je istakao da svako prekomjereno konzumiranje alkohola treba najstrože kazniti, a edukacija o tome neophodna je još od vrtića.

“Mislim da bi se moralo početi sa mnogo strožim kažnjavanjem, a paralelno i sa edukacijom. Kažnjavanje treba da važi za sve, treba da bude jako strogo. Roditelji bi trebalo kao odgovorna lica za svoje dete da snose posledice za ono što se desilio”, naveo je Jovanović za RTS.

Jovanović je rekao da sa konzumiranjem alkohola mladi počinju veoma rano i to najčešće u porodici, a to postaje tradicija ne samo za Srbiju, već i za čitav Balkan.

“Sve više postoje i pravila kada se pije, a to su – kraj školske godine, mala matura, velika matura, `Guča`, `Bir fest`, `Egzit`”, navodi Jovanović.

On podsjeća da prva pijanstva mladih često podržavaju roditelji.

Jovanović je naveo primjer mladića, koji je došao u ambulantu sa 1,9 promila alkohola u krvi na kraju prvog polugodišta, dok otac to podržava i hvali se da je u toj istoj ambulanti imao i do 2,5 promila.

“Bezbedne doze alkohola nema”, naglasio je Jovanović i dodao da su veoma različita individualna reagovanja na alkohol.

Na pitanje kada zatražiti pomoć u liječenju alkoholizma, Jovanović je rekao da su prvi znaci kada se dijete drugi ili treći put opija pred roditeljima, ili to često ponavlja.

“Ukoliko roditelji to primetite, odmah treba potražiti pomoć ljekara, svog člana porodice prijaviti i sa njim učestvovati u lečenju”, dodao je Jovanović.

Srna

Podijelite članak