Portal 072info

Beograd: Zoran Ćopić osuđen u odsustvu na 6 godina

Specijalni sud osudio u odsustvu na šest godina zatvora biznismena Zorana Ćopića štete nanijete Industriji kotrljajućih ležajeva.

Ćopić je označen kao orgnizator grupe koja je oštetila ovo poreduzće iz Beograda za 736 miliona dinara. On je u Banjaluci osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja više od četiri miliona evra za narko klan Darka Šarića.

Njemu se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi za pranje Šarićevog novca u grupi sa novosadskim advokatom Radovanom Štrbcem.

Vlasnik Finam skina iz Beočina Mihajlo Grujić osuđen je na tri i po godine zatvora, direktor novosadske firme Agrokop Predrag Mihajlović na tri godine, a bivši direktor IKL-a Đoko Vergaš dve i po godine.

Braća i suvlasnici preduzeća Agrokop, Kvantum i Tandem financijal, Gordan i Pavle Bašić oslobođeni su optužbi kao i crnogorski biznismen Nuo Stanaj.

Specijalni sud je zaključio da su Ćopić, kao član Upravnog odbora IKL-a i ostali krivi što su od 11. avgusta 2006. do 15. aprila 2008. godine kao odgovorna lica u pomenutim predmetima iskorišćavanjem svojih položaja pribavili imovinsku korist na štetu tog preduzeća. Novac od prodaje dijela imovine IKL potom je prebačen na račune firmi, koje su bile pod kontrolom Ćopića.

Ta sredstva su, kako se sumnja, zatim iskorišćena za kupovinu preduzeća Mitrosrem, koje je Ćopić je potom prodao Darku Šariću, zbog čega je takođe optužen u procesu protiv Šarića za pranje novca.

Ćopiću i ostalim osuđenima naloženo je da u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplate 736 miliona dinara za koliko su oštetili IKL. Sud je odlučio i da se od četvorice osuđenih oduzme imovina vrijedna oko 7 miliona evra.

Mali akcionari kažu da su zadovoljni što je sud dokazao da su bili u pravu kada su godinama tvrdili da je novac izvučen iz IKL-a na nezakonit način. Sud ih je uputio na posebnu parnicu radi naknade štete.

Istinito.com

Podijelite članak