Screenshot 1 114
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Istraživanje beogradskog naučnika otkrilo je da je Covid-19 uzrokovao smrt muškarca u Srbiji u februaru prošle godine, prije nego što je Francuska prijavila prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Evropi.

Građevinski radnik (56) iz Beograda koji nije putovao u inostranstvo, primljen je 5. februara 2020. godine u bolnicu zbog temperature, kašlja i otežanog disanja. Preminuo je za nekoliko sati, a obdukcija je pokazala da je uzrok upala pluća.

Mjesecima kasnije naučnici sa Instituta za sudsku medicinu beogradskog Medicinskog fakulteta pronašli su dokaze da je muškarac umro od Covid-19.

Milenko Bogdanović, forenzički patolog, rekao je da je studija 12 stručnjaka, koju je prošle sedmice objavio časopis Frontiers in Medicine, sugerisala je da je Covid-19 prisutan u Evropi mnogo prije nego što se prethodno mislilo.

“Koronavirus je vjerovatno bio uzrok čestih upala pluća nepoznatog porijekla u januaru i februaru 2020. godine”, napisali su naučnici koji su proveli istraživanje.

Francuska je registrirala prvi evropski slučaj zaraze koronavirusom 24. januara prošle godine, a prvu smrt od te bolesti 15. februara.

Globalno je zabilježeno više od 111 miliona slučajeva Covid-19, a preko 2.500.000 ljudi je umrlo, piše Reuters.

Infekcije su zabilježene u više od 210 zemalja i teritorija otkako su prvi slučajevi identificirani u Kini u decembru 2019.

Bogdanović je rekao da su istraživači uzeli smrznuti uzorak tečnosti muškarca koji ispunjava prostor očne jabučice kako bi dokazali prisustvo koronavirusa.

“Ovo je za sada prva post-mortem potvrđena smrt od Covida-19 u Evropi”, rekao je Bogdanović.

Prvi zvanični slučaj u Srbiji zabilježen je 6. marta 2020. Virus je do sada usmrtio 4.351 osobu u zemlji s oko sedam miliona stanovnika.