Berba malina u BiH: Otkupna cijena dobra

F58D0126 CAB1 467E 8B90 74359B307B36
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Berba maline na području srebreničke općine u punom je jeku. Malinari su ove godine zadovoljni kvalitetom i otkupnom cijenom ovog voća. Na području ove općine, pored tri veće hladnjače, postoji još sedam manjih, tako da malnari nisu prinuđeni voziti proizvode do udaljenih hladnjača, čto im smanjuje troškove proizvodnje. 

Na plantaži Adnana Merdžića u Gostilju, nedaleko od Srebrenice, berba maline je u punom jeku i bere se svaki dan. Kaže da mu u berbi pomaže rodbina, komšije i prijatelji. Kao i ostali malinari ove općine, kaže zadovoljan je rodom, kvalitetom i otkupnom cijenom.

ČITAJ JOŠ:  U FBiH viša proizvodnja kravljeg mlijeka, sira i pavlake

– Dobar je rod sorte „vilamet“, ali je ove godine sorta „miker“ posebnog kvaliteta. Iako sam očekivao bolji rod, s obzirom na ovogodišnje obilne padavine i malo sunčanih dana, rod je iznad očekivanja. Očekujem da ću ovog ljeta ubrati i predati oko tonu i po maline. nemam trokova berbe i prijevoza, a kako je najavljeno da će otkupna cijena biti više od tri marke, očekujem solidan prihod – sa zadovoljstvom kaže Merdžić.

Zbog prošlogodišnjeg slabog roda, kvaliteta i otkupne cijene, mnogi malinari su očistili svoje plantaže. 

ČITAJ JOŠ:  Do 2050. godine u BiH ne bi trebali imati problema sa snabdijevanjem pitkom vodom

Avaz

GODISNJICA
MARKETING