Berlusconiju sedam godina zatvora

ITALY POLITICS GOVERNMENT

Talijanski tajkun Silvio Berlusconi  osuđen je na sedam godina zatvora, zbog u svijetu dobro poznatog učinjenog krivičnog djela, a pored toga mu je zabranjeno je obavljanje javnih dužnosti.

 Presuda u ovom slučaju, pod nazivom  "Rubygate" donesena je nakon višesatnog vijećanja i suđenja tri sutkinje. Belusconi,  76-godišnjak, bivši premijer Italije je optužen da je Karimi El Mahroug, poznatijoj kao Ruby "kradljivica srca", čak plaćao za seksualne usluge u vrijeme kad je ona imala 17 godina, dakle kada je bila maloljetna i to u noćnom baru u kojem je ona radila kao plesačica, te da je zloupotrijebio premijerske ovlasti kako bi to prikrio i samim tim sam sebe bacio u vatru i okršaj.

Na određenu presudu, koju su mu odredile tri sutkinje, ima mogućnost na dvije žalbe,i takve da bi ona pravomoćna i zakonska trebala biti donesena tek za nekoliko godina, a za to vrijeme Berlusconi će ostati na slobodi.

Kako se i špekuliralo, on sve vrijeme negirai bilo kakvu odgovornost u ovom slučaju i tvrdio da nikada nije iskoristio mjesto i dužnost koju je obavljao.
Kako smatraju analitičari ova presuda će imati izrazito velikog utjecaja kako na političke odnose u Italiji, tako i na trenutno stanje u Vladi, odnosno da bi Berlusconijev slučaj mogao oslabiti koalicijsku vladu Enrica Lette, koja zavisi od njegove podrške.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS