Berze širom svijeta zabilježile rast, tržište dionicama u Rusiji ostvarilo historijski uspjeh

Screenshot 4 1210

Ratificiranje rezultata američkih izbora u Kongresu, povoljno je utjecalo i na berzanska kretanja širom svijeta, a najveći rast zabilježilo je tržište dionicama u Rusiji. Vrijednost Moskovske berze MOEX je porasla za više od dva procenta, a najveću dobit na tržištu zabilježile su ruske energetske kompanije čije su dionice skočile preko pet posto. Rosneft, Novatek i Gazprom također su zabilježili rast na berzi od 4 posto uslijed pozitivnih kretanja po pitanju nafte na svjetskom tržištu.

Rusko tržište dionica pratilo je uzlazni trend u Aziji i Evropi. Njemačke i francuske berze zabilježile su rast za 0,7 posto, a jedina evropska berza koja je zabilježila pad jeste ona u Velikoj Britaniji. Ranije, tokom dana, azijske akcije zabilježile su rekordnu vrijednost, a japanski indeks Nikkei dostigao je najveću vrijednost u posljednjih 30 godina.

Dionice širom svijeta su u porastu nakon što je američki Kongres potvrdio izbornu pobjedu Joea Bidena. Ovakva kretanja na berzama očekivana su i iz razloga što investitori vjeruju da će nova američka administracija osigurati mnogo više stimulansa investitorima kako bi se nadjačao utjecaj pandemije koronavirusa.

Klix

Prethodni članakU Janjićima kod Zenice vozač izgubio kontrolu, automobil završio na krovu
Sljedeći članakKako je ratni zločinac Radovan Karadžić najavio osnivanje RS