Besparica čini svoje: “Polovnjaci” sve traženija roba u BiH, čak je i nova odjeća postala luksuz

Besparica čini svoje: “Polovnjaci” sve traženija roba u BiH, čak je i nova odjeća postala luksuz

Primjera radi, za 11 mjeseci prošle godine, u BiH je uvezeno polovne odjeće u vrijednosti 7,2 miliona KM, što je za 800.000 KM više nego u cijeloj 2020.

U ovom periodu, uvezli smo skoro 3.760 tona, ili za skoro 500 tona više.

To su za Srpskainfo potvrdili u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, čiji podaci pokazuju da je, unazad deceniju i nešto, 2021. bila druga po vrijednosti uvoza korištene garderobe.

Najveći uvoz od 7,6 miliona KM, zabilježen je 2014. godine.

Kako pokazuje analiza UIO, u BiH je za 12 godina uvezeno 39.670 tona polovne odjeće, ukupne vrijednosti 73,6 miliona KM.

S obzirom na prilično skroman standard, nezaposleni, penzioneri i mnogi radnici jednostavno nemaju izbora nego da garderobu kupuju samo kad je to neophodno, nerijetko se snabdijevajući u “sekend hend“ šopovima ili kineskim radnjama.

Oni koji su malo solventniji i koji žele nešto skuplje, odnosno “markirane” odjevne predmete, uglavnom se oblače na rate, jer tako lakše podnose ovaj izdatak.

– Većinu ljudi se već odavno snabdijeva korištenim robama, te u radnjama polovne garderobe, jer su im primanja taman tolika da mogu da podmire ono najosnovnije. Sve ostalo za njih je luksuz, pa tako i nova odjeća – kažu u udruženjima potrošača.

Iako su mnoge branše pretrpjele značajne finansijske posljedice u ove dvije godine epidemije korona virusa, u „sekend hend“ šopovima se ne žale na promet. Kako kažu, i sada imaju posla, prije svega jer njihovoj robi, cjenovno, nova garderoba ne može da parira.

Naglašavaju da, s druge strane, kvalitet očuvane polovne odjeće nimalo ne zaostaje za kvalitetom garderobe koja se prodaje u mnogim buticima ili na pijacama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE