Besplatni testovi na koronavirus studentima u inozemstvu: Zašto FBiH kaska za RS-om?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nadležni u entitetu Republika Srpska osigurali su besplatno testiranje našim državljanima koji studiraju u inozemstvu, a gdje im je potreban negativan test za ulazak u tu zemlju. Ipak, u Federaciji BiH još nema naznaka za ovakvu podršku studentima. Podsjetimo da je u entitetu RS također prvo uvedeno i komercijalno PCR testiranje na koronavirus po cijeni od 200 KM. Ovaj test moguće je još uraditi u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar po cijeni od 215, 20 KM, ali ne i u ostalim dijelovima FBiH.

Hiljade bh. studenata koji žive, rade i studiraju u inozemstvu našli su se u veoma nezavidnim situacijama prilikom izbijanja koronavirusa. Mnogi su ostali bez poslova kojima finansiraju smještaj i studij zbog čega su se morali vratiti u rodnu BiH. Neki su pak ostali “zaglavljeni” u inozemstvu nakon zatvaranja granica.

Međutim, mnogima koji se sada ponovo moraju vratiti u zemlje u kojima studiraju potrebni su negativni testovi pri ulasku u te zemlje kao dokaz da ne predstavljaju nikakvu zdravstvenu prijetnju. Ipak, niko se nije oglasio da će im pružiti pomoć, osim Instituta za javno zdravstvo RS-a, odnosno Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Samir Beharić iz studentske organizacije Western Balkans Alumni Association (WBAA) govori nam da je našim državljanima koji studiraju u stranim zemljama itekako potrebna pomoć vladinih institucija u BiH.

Podsjetimo da se WBAA ranije javio svim relavantnim državnim i entitetskim ministarstvima s molbom da pruže pomoć hiljadama naših studenata u inozemstvu, ali niko nije pozitivno odgovorio. Jedino su dva entitetska ministarstva obrazovanja pružila novčanu pomoć studentima na razmjeni koji, međutim, redovno primaju stipendije i ne nalaze se u finansijski teškoj situaciji za razliku od onih koji sami finansiraju studij.

“Podatke svih studenata smo proslijedili nadležnim ministarstvima. Međutim, dio studenata koji studiraju u inozemstvu se prije zatvaranja granica vratio nazad u BiH. Ono što im slijedi jeste povratak u državu gdje studiraju, ali da bi to uradili, svi se trebaju podvrgnuti testiranju na korona virus. Ono što nas u ovom momentu zanima kao regionalnu organizaciju koja okuplja studente koji studiraju u inozemstvu jeste na koji način će Ministarstvo zdravstva FBiH pružiti podršku studentima u vidu besplatnog testiranja na koronavirus, a sve u cilju bržeg povratka studenata na inoizemne univerzitete gdje studiraju. Napominjemo da je i akademska godina pri kraju, te da studenti polažu ispite i brane svoje diplomske, magistarske i doktorske radove”, ističe Beharić.

WBAA je uputila dopis Ministarstvu zdravstva FBiH te su tražili isti tretman i za studente koji imaju prijavljeno boravište u ovom bh. entitetu. Iz ove organizacije kažu kako su uvjereni da će nadležni u FBiH obezbijediti besplatne testove za studente.

“U dopisu Ministarstvu zdravstva FBiH smo na raspolaganje stavili sve kapacitete naše asocijacije, posebno iz razloga što smo već u kontaktu s većim brojem naših studentica i studenata. Prema podacima Western Balkans Alumni Association, u inozemstvu trenutno studira više od 6.400 studentica i studenata sa bh. državljanstvom”, podsjeća Beharić.

U ranijem razgovoru iz WBAA su istakli za portal Klix.ba da BiH mora biti svjesna potencijala državljana BiH koji se školuju na visokoškolskim ustanovama stranih zemalja jer je riječ o mladim ljudima čije znanje i kontakti mogu koristiti domaćoj privredi, obrazovnom sektoru i vladinim institucijama.

Klix.ba