Portal 072info

BEVANDA: Kina želi investirati u Bosnu i Hercegovinu

Vlada Narodne Republike Kine osigurala je osam miliona dolara granta Bosni i Hercegovini za izradu mogućih investicionih projekata koji interesuju kinesku stranu. 

Ovo je saopćio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nakon bilateralnog susreta s premijerom NR Kine Li Keqiangom u Beogradu, gdje danas počinje Treći samit Narodne Republike Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava pod parolom „Novi motor, nova snaga, nova platforma“, javlja izvještač Agencije FENA iz Beograda. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bevanda je jedan od 14 premijera država centralne i istočne Evrope koji je, uoči samog sastanka, razgovarao s kineskim kolegom, a tokom dana predsjedavajućeg Vijeća ministara očekuju i brojni bilateralni susreti. Bevanda je rekao  da je Keqiangu prezentirao projekte koje će privrednici iz BiH ponuditi kineskim privrednicima za potencijalnu saradnju i investiranje, te da je kineskom premijeru zahvalio za sve ono što je NR Kina učinila u BiH  da bi se sanirale štete od poplava.

– Ne treba zaboraviti da smo od Kine dobili jedan veliki grant za opremu za zdravstvo i za poljoprivedenu mehanizaciju koja je distribuirana u poplavljena područja- izjavio je Bevanda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim spomenutog granta od osam miliona, premijer NR Kine je prvom čovjeku Vijeća ministara BiH prenio zainteresiranost za revitalizaciju pruge Beograd – Sarajevo, energetske projekte kao što su hidrocentrale na Drini, moguća ulaganja kineskih privrednika u prehrambenu i drvnu industriju,  dok je Bevanda prezentirao projekte izgradnje dvaju ključnih infrastrukturnih regionalnih projekata od vitalnog značaja za BiH, a to su izgradnja Jadransko-jonske autoceste i nastavak izgradnje autoceste na koridoru 5-C.

Kako javlja izvještač FENA-e, Bevanda je naglasio da danas neće biti potpisani nikakvi konkretni projekti, jer je na BiH da izradi gotove projekte i proba zainteresirati kinesku stranu za ulaganje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– BiH je i dalje na raspolaganju kreditna linija iz Kine od deset milijardi dolara. BiH je dobila preferencijalni status iz te kreditne linije, i na nama je sada da prezentiramo gotove projekte. Moramo imati na umu da je BiH premala, Kina prevelika, i da kinesku stranu zanimaju regionalni projekti, dakle oni projekti u kojima će učestvovati više država. To je ono što Kina potencira. Nadam se da će u BiH biti dovoljno mudrosti i da će gospodarstvo biti stavljeno u prvi plan, a da će odnosi u regiji i dalje biti relaksirani, pogotovo između BiH i susjeda – rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Na Trećem samitu koji se svečano otvara danas u Palati Srbije u 16.00 sati učestvuje oko četiri hiljade državnika, privrednika i novinara. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim Bosne i Hercegovine i NR Kine u Beograd su stigli premijeri Albanije, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije, dok hrvatsku delegaciju predvodi potpredsjednica Vlade.  

nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME