BEZ AMANDMANA SDA: Usvojen budžet grada, deblokirana Zenica!

U Zenici je danas održana 48. sjednica Gradskog vijeća Zenica, na kojoj je usvojen Prijedlog budžeta grada za 2020. i Prijedlog odluke o izvršavanju budžeta grada za 2020. godinu, čime je uslijedila deblokada grada koju je režirala većina predvođena SDA koja je predlagala ultimativne, nerealne i laički procijenjene amandmane.

Uslijedilo je to nakon što je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, prihvatio šest amandmana Saveza za bolju budućnost BiH Zenica, uz ranije usvojene prijedloge prozeničkih vijećnika, čime je, konačno, deblokiran grad.

Klubovi vijećnika SDA i A-SDA dostavili su amandmane, međutim, oni nisu dobili potrebnu podršku većine vijećnika, što je i najbolja potvrda da su isti bili nerealni, a da je SDA ciljano i ultimativno insistirala na istima samo kako bi grad bio u totalnoj blokadi.

Četiri amandmana nisu dobila potrebnu podršku

Interesantno, nakon odbijenih amandmana, proglašena je pauza, nakon koje se nisu vratili pojedini vijećnici SDA (Senaid Čolaković i Fuad Lužić) i A-SDA (Mensud Keleštura). Keleštura se, nakon glasanja, vratio.

Potom je uslijedilo glasanje. Sa 28 glasova ZA, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojen je prijedlog budžeta grada Zenica za 2020. godinu.

-Poštovani vijećnici, hvala vam što ste deblokirali grad. Ovako se to radi. Treba se pregovarati i dogovarati. Samo ste prije trebali usvojiti privremeno finansiranje. Ne znam koja je ušla struja u SDA pa su i oni glasali, ali meni je drago – rekao je Kasumović.

Emina Tufekčić, predsjednica Kluba SDA Zenica u GV Zenica, insistirala je da se vijećnici izjasne o sedam amandmana na izvršenje budžeta koje predlažu, međutim, ovu situaciju pojasnio je Kasumović.

Insistirala na amandmanima na izvršenje budžeta koji nisu dobili potrebnu podršku vijećnika

-Amandmani na izvršenje budžeta, ako nisu prošli u budžetu, oni, odmah, otpadaju. Prema tome, da uštedimo vrijeme, nema potrebe o njima raspravljati. Nisu usvojeni u budžetu, ne mogu ni u izvršenje budžeta ići – kazao je Kasumović.

Uprkos tome, Tufekčić je insistirala da se o amandmanima raspravi jer se samo jedan od njih odnosio na prijedlog, dok ostali nisu.

Potom su se vijećnici izjasnili o šest amandmana, a nakon glasanja, većinom glasova, nijedan od predloženih nije usvojen.

Zatim se pristupilo glasanju o Prijedlogu odluke o izvršavanju budžeta grada za 2020. godinu, prije kojeg je salu sjednice, ponovo, napustio Mensud Keleštura (A-SDA). Vijećnici su jednoglasno usvojili Prijedlog odluke o izvršavanju budžeta grada za 2020. godinu.

Uvodne napomene za budžet grada za 2020. godinu dala je Fatima Vojvodić, v.d. pomoćnica gradonačelnika Grada Zenica.

Vojvodić dala uvodne napomene

Potom je uslijedilo obraćanje Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, koji je poručio da je današnja sjednica mogla biti održana u srijedu, a osvrnuo se i na neusvajanje inicijative o transparentnim izborima u Zenici.

Nakon uvodnih napomena obratio se Kasumović

-Nije mi jasno zašto niste glasali za elektronsko glasanje? Jasna mi je većina. Do sada sam, kao pobjednik, obično se gubitnici ljute, uputio CIK-u i podržano je da Zenica bude pilot projekat. Da odmah u 19.30 imamo rezultate, a ne da ima upisivanja. Tu nema izmjene zakona, samo se mijenja metodologija. Hoću prvi put da su građani ovog grada zadovoljni. Vidite poslije izbora face ljudi, kada to ovi pokradu poslije 19 sati. Upravo to nije poržala većina jer je to njihov majstorluk – poručio je Kasumović.

Potom se gradonačelnik osvrnuo i na budžet, zahvalivši se SBB BiH Zenica koji je imao dostojanstva i došao vikendom na pregovore o budžetu.

-Odlučili smo da ono što SBB BiH Zenica traži treba građanima. Hvala Almiru Drači koji mi je pomogao i bio medijator da se ovo završi. Nijedan drugi amandman, bilo čiji, se neće usvojiti – poručio je Kasumović, podvlačeći da radi transparentno i po zakonu.

Potom se vijeću obratio i Almir Dračo (SDA), koji je kazao da je u Gradsko vijeće Zenica ušao u “sudijskoj nadoknadi” jer je, kako je kazao, bio pokraden na izborima.

-Zbog toga sam podržao uvođenje elektronskog glasanja. Na taj način ćemo pokazati da smo za fer i transparentne izbore – kazao je Dračo.

Podsjetimo, današnji dnevni red usvojen je jednoglasno, međutim, inicijativa za uvođenje novih tehnologija u izborni proces nije dobila dovoljan broj glasova za uvrštavanje na dnevni red. Očekivano, uzdržana za ovu inicijativu bila je većina (SDA, A-SDA i SBB BiH).

Većina odbila inicijativu

Inače, inicijativa za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, što je nastavak ranijih incijativa kojima se Kasumović obraćao Centralnoj izbornoj komisiji, predložena je sa ciljem da se u izborni proces uvrsti novi tehnološki procesi prebrojavanja glasačkog materijala.

Shodno tome, predložena je nabavka potrebnih skenera i softvera, a cilj svega je povećanje transparentnosti izbornog procesa i stjecanje povjerenja građana u sam izbrni proces.

Međutim, transparentni izbori, očigledno, nisu u interesu većine, koja nije podržala ovu inicijativu.

Prethodni članakU BiH prijatelj ne može biti donor bubrega
Sljedeći članakSedam zvukova automobila koje ne smijete ignorisati