Bez električne energije naselja u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu

Podijelite vijest

Na području u nadležnosti Elektrodistribucije Zenica bez električne energije je oko 27.000 kupaca u Zeničko-dobojskom kantonu, od čega 9.200 kupaca u Zavidovićima i 6.600 kupaca u Maglaju te oko 1.600 kupaca u Srednjobosanskom kantonu.

Na području Tuzlanskog kantona uslijed obilnih padavina, koja su prouzrokovala plavljenje elektroenergetskih objekata, pomjeranje i obaranje niskonaponskih i visokonaponskih stubova, te iz preventivnih razloga isključenje nekih dalekovoda bez električne energije je oko 38.000 kupaca.

Bez električne energije su kompletna područja općina Sapna i Teočak te općine Gračanica (izuzev Općine Doboj Istok).

U Općini Tuzla bez električne energije su kupci u naseljima Dobrnja, Razinoge, Marina glava, Čanići, Previle, Bukinje, Mandići, Piskavica, Desetine, Rasovac, te u naseljima Čifluk, Parači, Donje Hrasno i Gornje Hrasno dok su u Općini Lukavac bez električne energije kupci u naseljima Šikulje, Duboki Potok, Lukavica, Rijeka, Bokavići, Bistarac, Šići, Jezero, Modrac, Bikodže, Prokosovići, Tabaci, Puračić i Meraje.

U Općini Živinice bez napajanja električnom energijom su naselja Barišići, Maline, Kulići, Spreča pravac, Tadići, Pasci Vojna, Strašanj, Vilušići i Industrijska zona.

Također, bez snabdijevanja električnom energijom je veći broj kupaca na području naselja Tinja u Općini Srebrenik, Humci i Vražići u Općini Čelić, te naselja Požarike, Karača, Šečići, Berberovača, Vida i Njiverice u Općini Gradačac.

U naseljima Osijek u Općini Ilidža i Gornjoj Misoči u Općini Ilijaš na području Sarajevskog kantona uspostavljeno je uredno snabdijevanje električnom energijom.

U Općini Novi Grad bez električne energije je oko 400 kupaca, a u Općini Vogošća oko 60 kupaca.

U naselju Svrake pokrenulo se klizište, koje je ugrozilo trafo stanicu Svrake 3, uslijed čega je TS Svrake 3 isključena sa srednjenaponske mreže.

Poduzimaju se aktivnosti kako bi kupci koji nisu ugroženi klizištem dobili električnu energiju.

Bez električne energije u Unsko-sanskom kantonu je oko 1.577 kupaca. Od čega na području Općine Bihać 946 kupaca, Općine Ključ 291 i Općine Sanski most 340 kupaca. Trenutno su u toku aktivnosti na puštanju pod napon elektroenergetskih objekata koji nisu pod vodom i čije priključenje na elektrodistributivnu mrežu neće predstavljati opasnost i ugrožavati stanovništvo.

Sve raspoloživ elektromonterske ekipe JP EPBiH su na terenu i rade na ubrzanom otklanjanju kvarova, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću JP EPBiH.

 

Cafe.ba