Portal 072info

Bez hemije: Pet potpuno prirodnih i efikasnih načina da izbijelite zube

Screenshot 19 9
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz godine i godinu, u svijetu se milijarde troše na različite postupke izbeljivanja zuba jer su upravo kristalno bijeli zubi veoma privlačni, ali i pokazatelj čistoće, urednosti i brige o sebi.

Međutim, većina preparata koji se koriste za izbjeljivanje zuba sadrže hemikalije koje mogu oštetiti zubnu caklinu.  Srećom, postoje i prirodni načini kako možete izbijeleti zube, bez opasnosti od njihovog oštećenja. Ovo je pet savjeta kako na potpuno prirodan i efikasan način izbijelite zube. Niz je razloga zbog kojih zubi poprime neprivlačnu žutu boju i izgube sjaj. Određena hrana može zaprljati vašu caklinu, spoljni sloj zuba. Uz to, nakupljanje plaka na vašim zubima može uzrokovati da izgledaju žuto ili sivkasto. Ova vrsta gubljenja bijele boje obično se može sanirati redovnim sredstvima za čišćenje i izbjeljivanje. Međutim, ponekad zubi izgledaju žuto jer je tvrda caklina erodirala, otkrivajući dentin koji se nalazi ispod. Dentin je prirodno žuto, koštano tkivo koje se nalazi ispod cakline.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Grgljanje usta kokosovim uljem

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Grgljanje usta uljem stari je lek koji pozitivno utiče na oralnu higijenu, ali i izbacivanje toksina iz tijela. Praksa uključuje grgljanje ulja po ustima kako biste uklonili bakterije, koje se mogu pretvoriti u plak i uzrokovati žut izgled zuba. Kokosovo ulje je u ovom slučaju dobar izbor jer ima ugodan ukus, a ima i niz drugih zdravstvenih prednosti, naime, laurinska kiselina smanjuje upalne procese i uništava bakterije. Studije su pokazale da redovno grgljanje usta kokosovim uljem smanjuje bakterije u ustima i sprečava razvoja plaka i gingivitisa. Stavite 1 kašičicu ulja u usta i grgljajte 15-20 sekundi, a zatim potom pljunite ulje.

Četkanje zuba sodom bikarbonom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Soda bikarbona je prirodno sredstvo za izbjeljivanje koje je umjereno abrazivno, pa može pomoći u skidanju naslaga na zubima. Dodatno, ona u ustima stvara alkalno okružje što sprječava razvoj bakterija. Iako soda bikarbona neće izbijeleti zube nakon jednog korištenja, redovno korištenje će donijeti veoma dobre rezultate. Studije su pokazale da paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu imaju bolji učinak na izbjeljivanje od onih koji nemaju ovaj sastojak. Pomiješajte jednu kašičicu sode bikarbone sa dve kašičice vode i tom smjesom nanesenom na četkicu istrljajte zube. Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta sedmičn.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ispiranje usta jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće se godinama koristi kao sredstvo za dezinfekciju i prirodno sredstvo za čišćenje. Sirćetna kiselina, koja je glavni aktivni sastojak jabukovog sirćeta, ubija bakterije. Antibakterijsko svojstvo sirćeta je ono što ga čini korisnim za čišćenje usta i izbjeljivanje zuba. Ali, treba imati na umu da sirćetna kiselina može štetno djelovati na caklinu, pa se korištenje jabukovog sirćeta kao sredstva za izbjeljivanje treba koristiti rijetko, nipošto ne svakodnevno. Razrijedite jabukovo sirće vodom i grgljajte po ustima nekoliko minuta. Poslije isperite usta običnom vodom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jagode i ananas

Ishrana bogata voćem i povrćem može biti dobra i za tijelo i za zube. Iako ih neće zamijeniti za četkanje, hrskavo, sirovo voće i povrće mogu vam pomoći u trljanju plaka dok žvaćete. Jagode i ananas su dva voća za koja se tvrdi da pomažu u izbjeljivanju zuba. Mješavina jagoda i sode bikarbone se vrlo često koristi za izbjeljivanje zuba. Istovremeno, bromelain koji nalazimo u ananasu pokazao se kao sastojak pasta za zube koji pozitivno utiče na visoku djelotvornost u izbjeljivanju zuba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Spriječite nastanak žutih zuba i plaka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako zubi prirodno žute s godinama, postoje načni da se taj proces uspori. Ograničite unos hrane i pića koji štete vašim zubima – kafa, crveno vino, gazirani sokovi i bobičasto voće utječu na izgled zuba. To ne znači da treba da prestanete da ih jedete, već samo nakon konzumacije obavezno operite zube. Dodatno, pokušajte da prestanete da pušite jer cigarete značajno negativno utječu na izgled, boju i zdravlje zuba. Ograničite unos šećera – ako želite zdrave i bijele zube, ograničite unos šećera. Ishrana bogata šećerom podstiče razmnožavanje bakterija odgovornih za razvoj plaka i gingivitisa. Ako ipak pojedete nešto što sadrži šećer, odmah potom operite zube. Jedite puno hrane bogate kalcijumom – Do promjene boje zuba dolazi zbog erozije cakline i vidljivosti dentina koji je žute boje. Zato, sve što učinite na jačanju cakline zuba pomoći će da vam zubi budu biserno bijeli duže vremena. Hrana bogata kalcijumom, poput mlijeka, sira i brokolija, može pomoći u zaštiti zuba od erozije cakline.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)