Bez interneta i kablovske: Ova porodica živi u osamdesetim

Bez interneta i kablovske: Ova porodica živi u osamdesetim

slika (12)

Porodica Mekmilan je izbacila mobilne telefone, šalju pisma umjesto mejlova, kucaju ljudima na vrata umjesto da ih prate na Fejsbuku, koriste filmove na foto-aparatima i crtaju po mapi na putovanjima.

Porodica Mekmilan iz Kanade je odlučila da izbaci, na godinu dana, sve tehnologije koje su izašle poslije 1986. kao dio socijalnog eksperimenta, iako većina ljudi danas ne može da zamisli život bez pametnih telefona.

Sve je počelo prošle godine kada je Bler Mekmilan (26) pozvao svog petogodišnjeg sina da izađu napolje, da se igraju, i onda je shvatio da i savršeno ljetne vrijeme ne može da namami dijete da izađe iz kuće i odvoji ga od igrica na kompjuteru.

Bler je onda počeo da se sjeća svog djetinjstva i shvatio da je današnja omladina postala zavisna od modernih tehnologija poput računara, mobilnih telefona i interneta.

Počeo je da čita oglase koji podstiču roditelje da svoju djecu izvedu napolje barem na pola sata. Sjetio se da je prije bilo je skoro nemoguće da mališani mirno sjede u zatvorenom prostoru, i tada mu je palo na pamet da vrati djecu u prošlost i dočara im osjećaj kakav je život bio tada.

Od aprila je Mekmilan dao svu savremenu tehnologiju i vratio se u život iz 1986. godine, sa lošom frizurom, kasetama i, što je najvažnije, sa pravom socijalnom komunikacijom.

Mekmilan i njegova porodica nemaju ni internet ni kablovsku. Umjesto toga, stavili su televizor iz 1980. i kasetofon koji pušta pjesme iz tog doba. Izbacili su mobilne telefone, šalju pisma umjesto mejlova, kucaju ljudima na vrata umjesto da ih prate na Fejsbuku, koriste filmove na foto-aparatima i crtaju po mapi na putovanjima. Čak su frizure i oblačenje prilagodili osamdesetim.

Odustajanje od svih tih gedžeta nije bilo lako, a Bler je priznao da je bilo potrebno nekoliko nedjelja da se navikne da ga niko ne zove ili šalje poruke na mobilni telefon. Iskustvo je zbližio porodicu i dalo im priliku da razgovaraju više međusobno.

Međutim, eksperiment Mekmilan je uticao i na odnos sa prijateljima. Većina njih podržava njihov poduhvat, ali neki jednostavno nisu mogli da odbace tehnologiju u posjeti domaćinstvu iz 1986. Mekmilanovi imaju kutiju za mobilne telefone i ko želi da uđe, mora da ih ostavi za vrijeme posjete.

Želi da pretvori svoj društveni eksperiment u dokumentarac o raskidu veze sa tehnologijom i trenutno je u potrazi za režiserom koji bi uradio taj projekat.

Izvor: Telegraf

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE