Bez izolacije za potpuno vakcinisane?

611cbf324be42 Vakcinacija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U domovima zdravlja ne smanjuju se gužve u sezoni prehlada i gripe, a uz aktuelne sojeve koronavirusa, delta i omikron, došlo je do dugih redova za pregled kod ljekara i za testiranje. Dosadašnje trajanje kućne izolacije oboljelih od Covid-19 kreće se od 10 do 14 dana. Dr. Jela Aćimović pojašnjava koje su karakteristike ovog blažeg soja koronavirusa od kojeg uglavnom obolijevaju građani u Republici Srpskoj.

Zahtjeva ima

– Moguć Covid-19 slučaj počinje uz akutni početak povišene temperature i kašlja ili akutni početak bilo koja tri ili više od sljedećih znakova ili simptoma: povišena temperatura, kašalj, opšta slabost/malaksalost, glavobolja, mijalgija, grlobolja, kijavica/curenje iz nosa, dispneja, anoreksija, mučnina, povraćanje, dijareja, izmijenjeno psihičko stanje, kaže dr. Aćimović.

image

Dr. Amela Kečo, specijalista porodične medicine JU Dom zdravlja KS-a, govori za Oslobođenje da neko ko ima simptome i ko je testiran ide 10 dana u izolaciju, a oni koji su s njim u kontaktu moraju biti u izolaciji 14 dana. Smatra se da će se u tih 14 dana eventualno pojaviti simptomi. Sve se radi prema protokolu federalnog Ministarstva zdravstva.

– Ne možemo skraćivati protokole niti pustiti nekoga ranije iz izolacije ni na njegov zahtjev. To se kosi sa protokolom, sa onim što je struka i što je propisano. Iako ljudi zahtijevaju, imamo mi s tim problema, naglašava dr. Kečo, apelujući da se moramo pridržavati preporuka te da građani kada izađu iz izolacije, moraju nositi maske.

– To je ono čega se mi najmanje pridržavamo i ne bi sigurno ni bilo u ovolikom broju zaraženih da smo ispoštovali protokole struke, naglašava dr. Kečo.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo smo dobili kratki odgovor na pitanje da li će doći do smanjenja perioda kućne samoizolacije. Podsjećemo da ljekari u sarajevskim domovima zdravlja oboljelima, odnosno vakcinisanima određuju period izolacije do 10 dana za vakcinisane, odnosno 14 dana za nevakcinisane.

– Da li će u narednom periodu doći do skraćivanja perioda izolacije, pitanje je za Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva, koji kantonima daje ovakve smjernice. Trenutne upute za period izolacije u Kantonu Sarajevo određuje ljekar prema procjeni pojedinačnog slučaja, u skladu sa važećim federalnim preporukama, kaže glasnogovornica Mirna Pecikoza.

Nagovještaj promjena i u FBiH dao je pomoćnik federalnog ministra Goran Čerkez, kazavši da će najvjerovatnije potpuno vakcinisane osobe biti izuzete od izolacije ako su bile u kontaktu sa zaraženim.

Računice

Protokoli tako navode da se osoba, koja se nalazi u izolaciji, a laboratorijski je pozitivna na SARS-CoV-2 i asimptomatska, nakon 10 dana od uzimanja uzorka smatra zdravom i otpušta iz izolacije. Ako osoba koja se nalazi u izolaciji razvije blagu/umjerenu kliničku sliku Covid-19, smatra se zdravom najmanje 10 dana nakon pojave simptoma i najmanje tri dana bez simptoma. Primjera radi, osoba koja je imala simptome dva dana, smatra se zdravom nakon 10 dana od pojave simptoma – 7+3.