Bez jake cyber sigurnosti kompanija nema uspješnog poslovanja

Bez jake cyber sigurnosti kompanija nema uspješnog poslovanja

Dok pojedinci i firme konstantno pokušavaju zaštititi svoju imovinu, tako što ulažu u savremene brave, blindirana vrata, alarmne sisteme i ostale načine zaštite, malo ili ništa ne ulažu kada je u pitanju zaštita od cyber napada, zaboravljajući da je cyber sigurnost jednako važna kao i fizička sigurnost.

Poslovni sektor u Bosni i Hercegovini najugroženiji je u Evropi kada su u pitanju digitalne prijetnje i mogući cyber napadi. Prema globalnom istraživanju kvalitete digitalnog blagostanja, od 117 analiziranih država Bosna i Hercegovina nalazi se na 80 mjestu, dok smo na posljednjoj 38 poziciji ako posmatramo samo evropske države.

Najveći pad, u odnosu na prethodni izvještaj, Bosna i Hercegovina bilježi upravo u segmentu cyber sigurnosti, gdje smo pali za 23 mjesta. Ovi podaci, zajedno sa brojnim primjerima cyber napada koje su doživjele različite institucije i privredna sruštva u Bosni i Hercegovini, naprosto zvone na uzbunu i govore o potrebi da se o ovom problemu počne puno više govoriti, a što je još i važnije, da se započne sa provedbom mjera kojim bi se povećala sigurnost u digitalnom prostoru.

Poslovni sektor primarna meta

Sve ovo naročito se odnosi na kompanije, odnosno poslovni sektor BiH. S obzirom da veliku većinu ekonomije BiH čine mala i srednja preduzeća, jasno je kako su upravo te firme najveća meta kriminalnih organizacija i pojedinaca koji vrebaju iz tamnih dubina digitalnog svijeta.

Prepoznajući ove probleme Udruženje za digitalnu transformaciju BiH odlučilo se aktivno angažirati na edukaciji i podizanju svijesti o značaju cyber sigurnosti, koja je neodvojivi dio ukupne digitalne transformacije.

Senad Džananović, predsjednik Udruženja, smatra kako bi svi pojedinci, a naročito vlasnici i uprave kompanija, trebali pristupiti cyber zaštiti na isti način na koji pristupaju i fizičkoj zaštiti.

Senad Džananović

“Ključno je zapamtiti da u današnjem svijetu nema sigurnosti bez cyber sigurnosti. Kako bi zaštitili digitalnu infrastrukturu svojih firmi, uprave firmi i njihovi zaposlenici bi se morali upoznati sa različitim aspektima cyber sigurnosti kako bi spoznali vrste prijetnji u digitalnom svijetu i moguća rješenja koja će umanjiti te prijetnje. Cyber sigurnost podrazumijeva zaštitu sistema koji su povezani na internet od prijetnji koje se javljaju u digitalnom prostoru. Ona uključuje zaštitu software-a, podataka i hardware-a što pomaže u spriječavanju kriminalaca, koji su se specijalizirali za djelovanje u digitalnom prostoru, da preuzmu kontrolu nad sistemima i mrežama firmi, institucija ili pojedinaca i nanesu ogromnu štetu”, naglašava Džananović.

Cyber Security Summit

O tome kakve sve opasnosti prijete i kako ih uspješno prevladati, govorit će se i na Cyber Security Summit-u (yes-css.ba), koji će se održati 17. i 18. novembra 2022. godine u Hotelu Tarčin Forest Resort, u organizaciji Udruženja za digitalnu transformaciju.

Cyber Security Summit komponenta je projekta “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” koji implementira Deutsche Gesellschaft za Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju. Evropska unija sufinasira projekat, koji je dio EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije koja MSP čini konkurentnijim, stručnijim, ekonomičnijim i ekološki prihvatljiviјima.

Projekat digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD.

Naš sagovornik ističe da je jako važno podići svjesnost firmi i pojedinaca da su im znanja iz oblasti cyber sigurnosti neophodna kako bi sačuvali svoje podatke, finansijska sredstva i intelektualno vlasništvo.

“Najgore je razmišljati da se to dešava nekom drugom i negdje drugo jer nažalost već je dosta firmi u BiH bilo žrtva cyber kriminalaca i pretrpjelo je ogromnu štetu. Ono što je bitno znati jeste da mi u BiH imamo osposobljene ljude kao i specijalizirane kompanije koje mogu osigurati adekvatnu zaštitu. Ključno je da prepoznamo da investiranjem u cyber sigurnost osiguravamo sigurno i stabilno poslovanje, te je predstojeći Samit izvrsna prilika da firme dobiju potrebna znanja i informacije kako bi povećali digitalnu zaštitu i time osigurali daljnji uspješan rad i razvoj svojih poslova”, poručio je Džananović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica