Bez pojasa i do 15.000 vozača mjesečno, hiljade koriste telefon u vožnji

Na teritoriji Republike Srpske danas i sutra pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sprovode pojačanu kontrolu korišćenja zaštitnog pojasa i mobilnog telefona u automobilima.

“Na osnovu analize rada ANPR kamere, koja je instalirana u okviru projekta „Pametan sistem, Banjaluka siguran grad“, na jednoj lokaciji u gradu Banja Luka na mjesečnom nivou evidentira između 12.000 – 15.000 prekršaja nekorišćenja bezbjednosnog pojasa i između 4.000 – 5.000 prekršaja korišćenja mobilnog telefona koji nije prilagođen upotrebi u vozilu”, saopšteno je iz MUP-a.

Iz MUP-a napominju i kako je bezbjednosni pojas bitam i zakonski obavezan element pasivne zaštite u vozilima, te kako u znatnoj mjeri utiče na smanjenje broja i težine povreda vozača, suvozača, ali i putnika.

“Takođe je neophodno naglasiti, da korišćenje mobilnog telefona od strane vozača u toku vožnje i pješaka za vrijeme kretanja kolovozom, odvlači pažnju i koncentraciju i povećava rizik nastanka saobraćajnih nezgoda”, kažu u MUP-u apelujući na građane da koriste bezbjednosni pojas te da svoju pažnju usmjene na saobraćaj, a ne, a telefon.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE